Islandija

Dežela naravnih presežkov

Dežela gejzirjev, rek, slapov, globokih jezer in zelenih ravnin, ribolova, številnih ptic in kar 13 Božičkov. Islandijo so v 9. st. poselili Vikingi z Norveške, čeprav naj bi na odmaknjenem severnoatlantskem otoku prvi živeli keltski menihi. Vikingi so bili tisti, ki so ustanovili prvo naselbino Reykjavik, kar v prevodu pomeni Megleni zaliv.

Zvezdni prah

Björk Guðmundsdóttir, islandska pevka in skladateljica, je glasbi predana že od malih nog. V začetku 90 – ih se je odločila za solo kariero in kmalu je nastala njena prva mednarodna uspešnica. Leta 1997 je posnela album Homogenic, ki izraža predvsem pevkino čustveno plat ter navezanost na islandsko pokrajino in naravo. Björk je nastopila tudi v nekaj filmih, za film Plesalka v temi, za katerega napisala tudi glasbo, pa je prejela celo nagrado za najboljšo glavno igralko na Filmskem festivalu v Cannesu.

Malo za hec , malo za res

  • Kljub bližini Danske in Norveške islandski jezik ostaja edinstven. Skozi stoletja se ni bistveno spreminjal in tako ostaja zelo blizu svojemu izvornemu jeziku.

  • Pričakovana življenjska doba na Islandiji je ena najvišjih na svetu, in sicer 76 let pri moških in kar 81 let pri ženskah. Po nekaterih študijah naj bi bili Islandci četrti najsrečnejši narod na svetu.

  • Islandija nima le enega, temveč kar 13 različnih Božičkov, ki so pravzaprav bratje. Ti Božički 13 dni pred Božičem delijo otrokom majhna darila, na božični čas pa naj bi se pripravljali tako, da se kopajo v vročih islandskih vrelcih.

  • Na Islandiji se nahajajo trije največji ledeniki v Evropi.

Za dober tek

Harðfiskur je suha ali posušena riba. Običajno se jé z malo namazanega masla po površini. Jed smrdi, ampak ima zelo dober okus.

Preberite blog – Islandija – magična v vseh letnih časih

Namigi za doživetja – Islandija

  • Modra Laguna je eno najbolj znanih kopališč na svetu s pomenljivim imenom. Kopanje v topli geotermalni vodi v odtenkih od turkizne do temno modre barve je pravi užitek,

  • jezero Myvatn z okolico velja za enega najbolj zanimivih kotičkov Islandije, je raj za ptice in ekoljube. Znano je po mnogih zanimivih vulkanskih oblikah, kot so kraterji ali slikovito sulfatno polje, kjer iz zemlje uhaja vodna para, v naravnih kotličkih pa brbota vrelo sivo blato,

  • najsevernejšo prestolnico sveta Reykjavik krasijo prepoznavne pisane hiše,

  • sprehod med glavnimi znamenitostmi mesta s približno 120. 000 prebivalci,

  • drugo največje mesto Akureyri je upravno, kulturno in izobraževalno središče severne Islandije, ki med drugim slovi po naprednih sistemih za varovanje podatkov. V mestu, ki je le 100 km oddaljeno od severnega tečajnika, je najsevernejši botanični vrt,

  • pot toplih vrelcev ali Laugavegurin velja za eno najlepših pešpoti našega planeta.