Islandija – magična v vseh letnih časih

Na Islandijo me je pot zanesla jeseni. Priznati moram, da sem bila zaradi vremena na začetku nekoliko skeptična, a se je tudi mesec oktober izkazal za zelo primernega. Pokrajina je izjemno lepa, nič kaj mrzlo, za videti pa toliko vsega, da se zagotovo še vrnem. Tudi snemalci serije Igra prestolov so velik del sedme sezone posneli prav na Islandiji. Osupljivo zamrznjeno in snežno pokrajino so v seriji poimenovali ’Beyond the Wall’. Romantične prizore med Jonom in Ygritte so snemali v jami Grjótagjá in pravi nič ju ni zeblo, saj se v njej nahaja vroča voda, v kateri lahko tudi zaplavate.

»Sama sem si privoščila plavanje v čudoviti Modri laguni, ki me je ob mogočnih v nebo vpijočih slapovih, ledenikih, gejzirjih in čarobnim Severnem sijem, najbolj očarala.«

Prenočevali smo v Rejkjaviku, najsevernejši prestolnici na svetu in največjemu mestu na Islandiji. Mesto, kjer najkrajši dan v letu traja le 4 ure, me je očaralo s svojimi pisanimi hiškami, pestrim nočnim življenjem, urejenostjo in čistočo. Našo večerjo – lososa, so nam prijazni domačini ulovili kar v reki, ki teče skozi mesto. Najprej smo se podali na potep po t.i. Zlatem krogu (Golden Circle), saj brez tega na Islandiji enostavno ne gre. Po ogledu prestolnice smo jo mahnili do geotermalnega polja, kjer smo prvo islandsko avanturo doživeli ob največjega gejzirju na Islandiji, ki izbruhne vsakih nekaj minut. Po Velikem Gejzirju so dobili ime vsi gejzirji na svetu.

Raziskovali smo južno obalo, si ogledali 40 m visok slap Gullfoss, ki ga ustvarja mogočno vodovje bližnjega ledenika. Manjši zaselki, visoki klifi, črna obala in bazaltne stene so nas spremljali skozi celotno pot. Za resnično čarobnost so ponoči poskrbeli še škratki na nebu in nam pričarali severni sij. Nepozabna predstava igre svetlobe, ki smo ji bili priča velik del noči. Tudi tukajšnji ledeniki so poglavje zase. Naš cilj je bila laguna Jokulsarlon, kjer smo se z »James Bond vozili« zapeljali med ledenimi zaplatami. Ledene gore so čudovitih barv, vmes smo lahko od daleč opazili tudi tjulnje, ki so čudovita igriva bitja, še posebej ljubki so mladički z belimi kožuščki.

»Še veliko zanimivosti sem doživela na Islandiji. Čudovite plaže s črnim peskom, ki ob kontrastu z modrino morja in neba nizajo nepozabne fotografije in seveda mogočni slapovi, kjer se nehote počutiš kot igračka v rokah narave.»

Islandskih avantur, kar ni hotelo biti konec. Modra laguna in razvajanje v termo mineralni vodi s temperaturo med 37 in 39 stopinj Celzija je največja turistična znamenitost in vsekakor na vsaki »TO DO« listi ob obisku Islandije. Še posebej romantično je zvečer, ob soju luči in meglice. Kratko rečeno – sanjsko in nepozabno.

Za konec pa še nekaj o Islandcih. Na prvi pogled delujejo malce robustni, nenazadnje so le potomci Vikingov. Vendar so pa izjemno dobrodušni in sproščeni.

Zaželela sem si, da se še kdaj vrnem in pripeljem svoje velike in male fante, da bi bili tudi oni lahko del te čudovite islandske pravljice.