Italija

Dežela al dente testenin in kapučina

Italija je dežela al dente testenin in kapučina, velikih umetnikov, škandaloznih politikov in prodornih mislecev in romantike, oblikovanja in mode, uživanja v življenju in vere v družino. S skoraj 40 milijoni obiskovalcev je Italija četrta najbolj obiskana dežela na svetu. Ima več arhitekturnih in umetniških mojstrovin na km2 kot katerakoli druga država na svetu, z več kot 3000 muzejev, pa ji marsikdaj pravijo tudi veliki muzej na prostem.

 

ITALIJA od A do Ž

A: APULIJA, sončna in ponosna pokrajina s kamnito obalo in kristalnim morjem na sami peti Apeninskega škornja. B: BENETKE, karneval, najstarejši filmski festival, golobčki, Most vzdihljajev, Doževa palača, krilati lev C: CASANOVA, legendarni zapeljivec ženskih src, ki je živel v 18. stoletju in si ga za vzor vzame marsikateri novodobni Italijan. 🙂 Č: CINQUE TERRE, pet slikovitih neokrnjenih mestec, obdanih s strmim reliefom. D: »DOLCE FAR NIENTE«, ah, sladko brezdelje, ki se mu Italijani predajajo brez slabe vesti. E: EMILIA ROMAGNA, raj za gurmane – parmska šunka in pršut, mortadela, sir parmigiano reggiano, torta frittata, tortelini, bolonjski špageti … F: Enzo Anselmo FERRARI, dirkač in legendarni ustanovitelj dirkaškegamoštva F1. Italija je tudi domovina Maseratija, Alfe Romeo, Lancie, Lamburginija … G: GONDOLA, izdelava tega iz devetih vrst lesa napravljenega beneškega prevoznega sredstva traja tri mesece in stane 40.000 €. H: Italijanska HRANA ima sloves svetovnega prvaka. Je raznolika, a vseeno preprosta, bogata in predvsem zdrava. I: ime ITALIJA, naj bi izhajalo iz latinske besede viteliu, kar pomeni »dežela mladega goveda«. J: JEZERA z očarljivo okolico – Garda, Como, Maggiore, Orta, Mergozzo … K: Povprečen Italijan popije 600 skodelic KAVE na leto. Izbirajo med kapučinom, espressom, caffe latte, ristrettom, makiatom in najbolj drzni med correttom, ki vsebuje kanček alkohola. L: LIMONCELLO (limonin liker) si Italijani privoščijo po obroku, saj je odličen digestiv. M: MODNI OBLIKOVALCI, kot so Valentino, Gucci, Versace, Armani idr., ustvarjajo svetovne modne smernice. N: NOVO LETO je v Italiji nekaj posebnega – novoletna zabava v Riminiju, silvestrovanje ob Gardskem jezeru, v Benetkah, Bologni, novoletne romantične Firence, Rim in Neapelj … O: Italija ima 7.600 km OBALE. Med najlepšimi plažami so Taormina, Posada, San Vito LO Capo, Sorrento … P: PICA je bila nekdaj hrana revežev, danes pa jo jemo po vsem svetu. Osnovna vrsta pice ima barve italijanske zastave, ime pa je dobila po ženi italijanskega kralja Umberta I. Margeriti. R: ROMEO IN JULIJA, nesrečna veronska zaljubljenca v deželi ljubezni: amore …

 

S: SAN REMO gosti najbolj priljubljen italijanski glasbeni festival že od leta 1951. Š: Italijanska država v obliki ŠKORNJA je približno petnajstkrat večja od Slovenije in ima tridesetkrat več prebivalcev. T: TIRAMISU v grobem pomeni »poberi me« oz. »dvigni me«, kombinacija kremastega sira mascarpone in omamne kave sladokusca res postavi pokonci. U: UMBRIJA, pokrajina v osrčju Apeninskega polotoka s prostranimi žitnimi polji, oljčnimi gaji in drevoredi cipres z biseri, kot so Orvieto, Perugia, Assisi, Spoleto, Urbino … V: Italija je vodilna svetovna proizvajalka in izvoznica VINA. Z: Barve ZASTAVE »tricolore« naj bi predstavljale zasnežene Alpe, gozdove in pašnike ter rdečo kri, prelito v boju za osvoboditev in združitev. Ž: Tudi v Italiji je ŽOGA najbolj priljubljen športni rekvizit, saj so Azzurri, italijanska nogometna reprezentanca, osvojil štiri svetovna prvenstva in eno evropsko. Klubska imena, kot so Milan, Juventus, Inter in Roma, pa so nam tudi vsem poznana. Naši zahodni sosedje niso mogli skriti razočaranja ob izpadu v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji.

 

Destinacije v Italiji

Namigi za doživetja – RIM

  • Najbolje ohranjen antični tempelj v Italiji in nekdanje svetišče za čaščenje bogov Panteon,

  • antični vodnjak – Fontana di Trevi, kamor ljudje za srečo zmečejo tudi do 3000€ na dan v kovancih,

  • najmanjša država na svetu Vatikan z Vatikanskim muzejem, Sikstinsko kapelo in Baziliko Sv. Petra,

  • največji rimski amfiteater Kolosej,

  • 137 Španskih stopnic, ki so bile prizorišče mnogih filmov,

  • Bazilika Marije Snežne – največja cerkev v mestu posvečena Mariji.

POGOJI ZA VSTOP V ITALIJO

Od 1. maja dalje je mogoč vstop v Italijo iz držav s seznama C (Slovenija) ob predpogoju, da se posameznik v zadnjih 14-ih dneh pred vstopom v Italijo ni nahajal (bivanje ali tranzit) v kateri izmed ostalih držav izven seznama C:

1. digitalno potrdilo EU/zeleno potrdilo o zaključenem ciklu cepljenja proti COVID-19 s cepivom, ki ga je odobrila EMA (ali enakovrednim potrdilom)
2. digitalno potrdilo EU/zeleno potrdilo o prebolelosti od Covid-19 (veljavnost 6 mesecev)
3. digitalno potrdilo EU/zeleno potrdilo o negativnem rezultatu antigenskega testa, ki ni starejše od 48 ur pred vstopom v Italijo ali negativnem rezultatu molekularnega/PCR testa, ki ni starejše od 72 ur pred vstopom v Italijo

Navedeni pogoji veljajo za osebe od 6 leta starosti dalje.

Za samo prehajanje državne meje se upošteva veljavnost digitalnega EU/zelenega potrdila o zaključenem cepljenju 9 mesecev, medtem ko se veljavnost potrdila P preboleli za uporabo v Italiji skrajšuje na 6 mesecev. Veljavnost tovrstnega potrdila se lahko podaljša s poživitvenim odmerkom.
Odlok določa, da tujec izpolnjuje pogoj PC (ojačano zeleno potrdilo) tudi v primeru, da je od zaključenega cikla cepljenja ali prebolelosti od Covid-19 minilo več kot 6 mesecev, in sicer z negativnim PCR testom (veljavnosti 72ur) ali antigenskim-hitrim testom (veljavnosti 48 ur).
Hkrati odlok prinaša spremembo glede veljavnosti izpolnjevanja pogoja C (cepljenje) za osebe, ki so prejele 3 odmerek. Ta bo po novem veljal za nedoločen čas. PCT pogoj je bil odpravljen v turistične namene. Veljaven je še vedno v zdravstvenih ustanovah.
Za obisk muzeja ni več potreben PCT pogoj (obstajajo pa izjeme kot so Vatikanski muzeji), so pa potrebne maske FFP2.

Maske na prostem niso več obvezne. So pa obvezne na potniškem prometu (vlak, ladja, letalo, avtobus), gledališčih, predstavah na prostem, v vseh kulturnih ustanovah, športnih dogodkih. V nekaterih objektih so dovolj samo kirurške maske. Vendar vseeno svetujemo, da imate s seboj tako kirurško kot FFP masko.

POGOJI ZA VSTOP V SLOVENIJO

Za vstop v Slovenijo od 19. februarja 2022 ni več omejitev zaradi covida-19. To pomeni, da:

  • ni več potreben pogoj PCT (prebolevnost, cepljenost, testiranje) in

  • na meji tudi ni več napotitve v karanteno na domu.

Zaradi še vedno prisotne možnosti okužbe s koronavirusom svetujemo, da pri načrtovanju poti v tujino spremljate epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preverite pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevate odločitve tamkajšnjih oblasti. Ob vrnitvi v Slovenijo upoštevajte priporočila NIJZ in druge ukrepe, ki veljajo med epidemijo.

POMEMBNO

Opravljeno cepljenje proti Covid-u ali potrdilo o tem, da je posameznik že prebolel Covid ne izključujeta pogoja negativnega testa za vstop v Italijo. Navedeni pogoji so trenutno veljavni in se lahko spremenijo. 7. Junij 2021

ZA POPOLNO BREZSKRBNOST

Obstajajo različni ponudniki turističnih in zdravstvenih zavarovanj. Omogočajo brezskrbne rezervacije, saj ponujajo različna kritja, tudi v primeru kovid obolenj pred ali med samim potovanjem, ter seveda vključujejo tudi dodatna varovala. Naši svetovalci bodo poskrbeli in predlagali najboljšo kombinacijo.

GARANCIJA VRAČILA

Ta Palma se obveže, da v roku 14 dni od odpovedanega lastnega paketnega potovanja, ki nastane zaradi nezmožnosti izvedbe kot posledica COVID restrikcij (organizator TA Palma) povrne celoten vplačan znesek za aranžma, obdržimo samo stroške rezervacije.

MOŽNOST PLAČILA NA OBROKE

Možnost plačila do 12 obrokov. Izbirate lahko med različnimi načini obročnega odplačevanja vašega oddiha:

  • s kreditnimi karticami DINERS do 12 obrokov brez obresti

  • možnost obročnega plačevanja s kreditnimi karticami NLB (Visa, MasterCard in Karanta do 12 obrokov)

Na naših prodajnih mestih vas bodo seznanili z vsemi možnostmi obročnih odplačevanj ter vam po želji pripravili informativni izračun.

GOTOVINSKI POPUST

2% gotovinski popust na osnovno ceno ob plačilu celotnega zneska, v kolikor je 100% plačilo v gotovini ob prijavi, do vključno 30 dni pred potovanjem.