Italija

Dežela al dente testenin in kapučina

Italija je dežela al dente testenin in kapučina, velikih umetnikov, škandaloznih politikov in prodornih mislecev in romantike, oblikovanja in mode, uživanja v življenju in vere v družino. S skoraj 40 milijoni obiskovalcev je Italija četrta najbolj obiskana dežela na svetu. Ima več arhitekturnih in umetniških mojstrovin na km2 kot katerakoli druga država na svetu, z več kot 3000 muzejev, pa ji marsikdaj pravijo tudi veliki muzej na prostem.

 

ITALIJA od A do Ž

A: APULIJA, sončna in ponosna pokrajina s kamnito obalo in kristalnim morjem na sami peti Apeninskega škornja. B: BENETKE, karneval, najstarejši filmski festival, golobčki, Most vzdihljajev, Doževa palača, krilati lev C: CASANOVA, legendarni zapeljivec ženskih src, ki je živel v 18. stoletju in si ga za vzor vzame marsikateri novodobni Italijan. 🙂 Č: CINQUE TERRE, pet slikovitih neokrnjenih mestec, obdanih s strmim reliefom. D: »DOLCE FAR NIENTE«, ah, sladko brezdelje, ki se mu Italijani predajajo brez slabe vesti. E: EMILIA ROMAGNA, raj za gurmane – parmska šunka in pršut, mortadela, sir parmigiano reggiano, torta frittata, tortelini, bolonjski špageti … F: Enzo Anselmo FERRARI, dirkač in legendarni ustanovitelj dirkaškegamoštva F1. Italija je tudi domovina Maseratija, Alfe Romeo, Lancie, Lamburginija … G: GONDOLA, izdelava tega iz devetih vrst lesa napravljenega beneškega prevoznega sredstva traja tri mesece in stane 40.000 €. H: Italijanska HRANA ima sloves svetovnega prvaka. Je raznolika, a vseeno preprosta, bogata in predvsem zdrava. I: ime ITALIJA, naj bi izhajalo iz latinske besede viteliu, kar pomeni »dežela mladega goveda«. J: JEZERA z očarljivo okolico – Garda, Como, Maggiore, Orta, Mergozzo … K: Povprečen Italijan popije 600 skodelic KAVE na leto. Izbirajo med kapučinom, espressom, caffe latte, ristrettom, makiatom in najbolj drzni med correttom, ki vsebuje kanček alkohola. L: LIMONCELLO (limonin liker) si Italijani privoščijo po obroku, saj je odličen digestiv. M: MODNI OBLIKOVALCI, kot so Valentino, Gucci, Versace, Armani idr., ustvarjajo svetovne modne smernice. N: NOVO LETO je v Italiji nekaj posebnega – novoletna zabava v Riminiju, silvestrovanje ob Gardskem jezeru, v Benetkah, Bologni, novoletne romantične Firence, Rim in Neapelj … O: Italija ima 7.600 km OBALE. Med najlepšimi plažami so Taormina, Posada, San Vito LO Capo, Sorrento … P: PICA je bila nekdaj hrana revežev, danes pa jo jemo po vsem svetu. Osnovna vrsta pice ima barve italijanske zastave, ime pa je dobila po ženi italijanskega kralja Umberta I. Margeriti. R: ROMEO IN JULIJA, nesrečna veronska zaljubljenca v deželi ljubezni: amore …

 

S: SAN REMO gosti najbolj priljubljen italijanski glasbeni festival že od leta 1951. Š: Italijanska država v obliki ŠKORNJA je približno petnajstkrat večja od Slovenije in ima tridesetkrat več prebivalcev. T: TIRAMISU v grobem pomeni »poberi me« oz. »dvigni me«, kombinacija kremastega sira mascarpone in omamne kave sladokusca res postavi pokonci. U: UMBRIJA, pokrajina v osrčju Apeninskega polotoka s prostranimi žitnimi polji, oljčnimi gaji in drevoredi cipres z biseri, kot so Orvieto, Perugia, Assisi, Spoleto, Urbino … V: Italija je vodilna svetovna proizvajalka in izvoznica VINA. Z: Barve ZASTAVE »tricolore« naj bi predstavljale zasnežene Alpe, gozdove in pašnike ter rdečo kri, prelito v boju za osvoboditev in združitev. Ž: Tudi v Italiji je ŽOGA najbolj priljubljen športni rekvizit, saj so Azzurri, italijanska nogometna reprezentanca, osvojil štiri svetovna prvenstva in eno evropsko. Klubska imena, kot so Milan, Juventus, Inter in Roma, pa so nam tudi vsem poznana. Naši zahodni sosedje niso mogli skriti razočaranja ob izpadu v kvalifikacijah za letošnje svetovno prvenstvo v Rusiji.

 

Destinacije v Italiji

Namigi za doživetja – RIM

  • Najbolje ohranjen antični tempelj v Italiji in nekdanje svetišče za čaščenje bogov Panteon,

  • antični vodnjak – Fontana di Trevi, kamor ljudje za srečo zmečejo tudi do 3000€ na dan v kovancih,

  • najmanjša država na svetu Vatikan z Vatikanskim muzejem, Sikstinsko kapelo in Baziliko Sv. Petra,

  • največji rimski amfiteater Kolosej,

  • 137 Španskih stopnic, ki so bile prizorišče mnogih filmov,

  • Bazilika Marije Snežne – največja cerkev v mestu posvečena Mariji.