6 Palminih predlogov za nepozaben praznični izlet

Tudi Palmovci komaj čakamo december, ko se odpravimo na potepanje po pravljično okrašenih mestih, brskamo po najlepših sejmih in si privoščimo sladke dobrote.Čarobni Dunaj

Prvi božični sejem, ki sem ga obiskal kot otrok, je bil Dunaj. Ostal mi je v nepozabnem spominu. Vse od takrat je Sacher torta, ki sem jo poskusil v elegantni kavarni hotela Sacher, moja najljubša. Za princa Metternicha jo je naredil 16-letni Franz Sacher, ko je glavni kuhar zbolel. Njegov sin je recepturo izpopolnil in odprl hotel, vse drugi je zgodovina. Avstrijsko prestolnico rad obiščem skozi vse leto, najlepša pa mi je vsekakor v božičnem času. Klasična glasba, kavarne, palače in krepka cesarska hrana je vse, kar potrebujemo za čarobno doživetje decembra. Privoščite si.

JANKO VIRANT, organizator Palminih izletov

Kreativni Gradec

S hčerko Lano sva se lani odpravili v okrašeni Gradec in obiskali čokoladnico Zotter. Gradec je med UNESCO-vimi kreativnimi mesti, raven dobrega oblikovanja (Gradec je “city of design”) pa se čuti že na družinskem sprehodu po prestolnici avstrijske Štajerske. Z Lano sva doživeli pravo božično vzdušje, si ogledali ledene jaslice in se najedli čokolade skoraj za eno leto vnaprej. V čokoladnici popustijo zavore tudi tistim, ki niso največji ljubitelji čokolade. Seveda nisva spustili niti obiska božičnega sejma pred mestno hišo, kjer stoji veliko božično drevo, ki naredi velike otroške oči še večje. Na koncu ni šlo brez kuhanega vina zame in božičnega peciva za Lani. Res priporočam!

JASNA NIKOLIČ, organizatorka letalskih prevoznikov

Mozartov Salzburg

Pozimi in v decembrskem vzdušju je avstrijski Salzburg, rojstni kraj igrivega glasbenega genija Mozarta, še posebej veličasten. Prvi spomini na obisk predbožičnega Salzburga mi segajo v obdobje osnovne šole, ko smo se odpravili na šolski izlet. Poleg Mozartove rojstne hiše smo obiskali kar dva božična sejma – eden nas je navdušil s tradicionalno božično jelko, drugi pa z zastekljenim vodnjakom. Kljub vsem pisanim lučkam in prazničnemu dogajanju so mi najbolj ostali v spominu praženi mandlji in seveda Mozartove kroglice. Zaradi nepozabnih otroških spominov Salzburg rada obiščem znova in znova, Mozartovo življenje pa me navdihuje, da moramo ves čas po malem ostati otroško razigrani.

ANJA KNAP, svetovalka za rezervacije

Adventni Zagreb

Vsako leto se s prijateljicami tradicionalni odpravimo v Zagreb, ker smo enostavno navdušene nad dogajanjem in ponudbo. Ko se na širokih avenijah in živahnih trgih prižgejo luči, je vzdušje res nekaj posebnega. Zagreb je v zadnjih letih pogosto razglašen za eno od najlepše okrašenih adventnih mest Evrope. Najraje se odpravimo na drsališče, ki se nahaja v parku kralja Tomislava, kjer se zvečer vrtijo tradicionalne božične pesmi. Obvezen je tudi obisk stojnic, kjer se je nemogoče upreti slastnim dobrotam. Punce se tako vrnemo domov več kot zadovoljne, polne spominov in novih doživetij.

SABINA KRIŽANEC, svetovalka v Palmini poslovalnici v Celju

Svetovljanska Budimpešta

Lani sem se prvič odpravila v Budimpešto v decembrskem času. Bila sem popolnoma očarana, nikakor nisem pričakovala tako pestrega predbožičnega dogajanja. Najbolj me je navdušil božični sejem na trgu Vorosmarty, kjer se kar izgubiš med vsemi dobrotami, lučkami in božičnimi izdelki. Sejem sicer ne velja za največjega v Evropi, vendar je zame definitivno najlepši, kar sem jih videla. Vse skupaj deluje, kot bi slavni režiser Wes Andresson posnel še ulično različico Grand Hotela Budapest, tako pisano in privlačno je. Posebej sem uživala na kavi v slavni budimpeštanski kavarni Gerbeaud, kjer je poleg prazničnega vzdušja prikazan tudi adventni koledar. Budimpešta v prazničnem času je vsekakor zadetek v polno.

GABRIJELA PUFEK, organizatorka Palminih križarjenj

Padova in romantična Verona

S punco sva se lani odpravila na obisk dveh čudovitih božičnih sejmov hkrati. Bilo je več kot odlično, dan poln romantike in nakupovalnih užitkov. Tega je bila vesela predvsem moja boljša polovica, še danes sanja o okušanju vseh italijanskih kulinaričnih dobrot, nakupovanju svetlečih božičnih okraskov in izdelkov rokodelskih mojstrov. K čarobnosti Verone svoje doda še zgodba tragičnih ljubimcev Romea in Julije, vendar Padova ne zaostaja v romantiki, čeprav je v naših glavah predvsem gospodarsko močno mesto. Toda italijanski “dolce vita” je en in edini, še sreča, da mu v Italiji nikjer ne moreš ubežati.

STAŠ PIŠEK, spletni marketing pod Palmo