6 Palminih predlogov za nepozaben praznični izlet

Tudi Palmovci komaj čakamo december, ko se odpravimo na potepanje po pravljično okrašenih mestih, brskamo po najlepših sejmih in si privoščimo sladke dobrote.



Čarobna Nurnberg in Rothenburg

V Nürnbergu vas bo očarala ena največjih in najlepših božičnih tržnic v Evropi, kjer boste lahko okušali tradicionalne nemške dobrote, kot sta pečena klobasa in medenjaki. Mesto se ta čas preobleče v praznično okrasje. Super popestritev celotne kulise pa so glasbene prireditve in stojnice, kjer boste našli ročno izdelane spominke. Rothenburg, znan tudi kot “muzej na prostem”, je druga pravljična destinacija, ki bo očarala obiskovalce. Mesto je znano po svoji dobro ohranjeni srednjeveški arhitekturi, ki v zimskem času ustvari prav posebno vzdušje. Rothenburgova božična tržnica ponuja edinstvene izdelke, kot so leseni okraski, ročno izdelane sveče in klasične božične piškote. Mesto je še posebej znano po največji trgovini z božičnimi okraski na svetu. Obe destinaciji nudita tudi številne druge zimske aktivnosti, kot so drsanje, obisk muzejev in sprehodi po slikovitih mestnih obzidjih. V Nürnbergu in Rothenburgu boste doživeli pristno nemško božično vzdušje, ki bo napolnilo vaše srce s toplino in čarobnostjo decembrskega časa.



Božiček in arktična doživetja

Rovaniemi z okolico ponuja nepozabno doživetje v mesecu decembru. Najbolj očiten razlog za obisk je čarobna Laponska pokrajina in priložnost, da obiščete Santa Claus Village, domači kraj božička. To je eden izmed najbolj priljubljenih božičnih destinacij na svetu, kjer lahko srečate dobrotnika, pošljete božična pisma ter uživate v snežnih aktivnostih. Drugi razlog, da obiščete Rovaniemi v decembru, je priložnost za opazovanje severnega sija. Ta čarobni naravni pojav je v tem delu sveta še posebej intenziven, domačini pa ga zaradi nenavadnih oblik in različnih barv imenujejo tudi “ples duhov”. Rovaniemi je tudi izhodišče za različne zimske aktivnosti, kot so vožnja z motornimi sanmi ali pasjo vprego. Priljubljene so tudi ostale snežne aktivnosti kot so alpsko smučanje ali tek na smučeh. Na Finskem pa ne gre brez obiska ledene vasi. Rovaniemi z okolico tako ponuja edinstveno priložnost za doživetje čarobnega božičnega vzdušja v enem izmed najbolj osupljivih naravnih okolij na svetu.



Adventna Praga in čarobni Dresden

Adventna Praga in čarobni Dresden sta čudoviti destinaciji za obisk v mesecu decembru. Praga, z zgodovinsko kuliso in romantično atmosfero, še posebej zaživi v prazničnem času. Staromestni trg, Charlesov most in Praški grad se prelevijo v pravljično mesto z lučmi, stojnicami in vonjem po kuhanem vinu. Tradicionalna češka kuhinja vas bo navdušila, medtem ko boste raziskovali mestne znamenitosti. Nedaleč stran v nemškem Dresdnu se počutite kot v pravljici. Slavni božični sejem Striezelmarkt v središču mesta je eden najstarejših v Evropi in predstavlja pravo paleto vonjev in okusov. Dresden je tudi dom prečudovitega kompleksa Zwinger, ki v zimskem času pričara edinstveno kuliso. Medtem ko se sprehajate po mestu, boste naleteli na čudovite cerkve in muzeje, ki pričarajo prav posebno vzdušje. Obe destinaciji vas bosta očarali s svojo božično okrasitvijo, glasbo, pristno kulinariko in bogato kulturno dediščino. To je idealen čas, da doživite evropsko tradicijo adventnega obdobja in uživate v čarobnosti decembra v srcu Evrope.



Istanbul – mesto na stiku dveh svetov

Istanbul se v prazničnem času prelevi v pravljično okolje, ki združuje vzhod in zahod na edinstven način. Božične lučke, okrašene ulice in vonj po začimbah iz lokalnih stojnic naredijo sprehode po mestu nepozabne. Istanbul je dom številnih zgodovinskih znamenitosti, kot sta Hagia Sophia in Modra mošeja, ki sta v soju prazničnih luči še posebej privlačni. Prav tako se lahko popeljete po Bosporju in uživate v prečudovitih razgledih na mesto, ki se sveti v soju prazničnih luči. Poleg tega je Istanbulska kuhinja z raznovrstnimi jedmi ena najokusnejših na svetu. Le koga hrana, ki je odličen preplet evropske in azijske kuhinje ne navdušuje? V mestu boste našli tudi številne trgovine in tržnice, kjer lahko kupite edinstvena božična darila. V decembru bo Istanbul razkril svojo edinstveno dušo, ki združuje kulturno dediščino dveh svetov. Mesto na svoje ulice vabi popotnike, ki želijo doživeti čarobnost tega mestnega preseka med Evropo in Azijo.



Pariz in njegove impresije

Obisk Pariza v mesecu decembru je pravljica, ki je resnična. Mesto svetlobe in ljubezni se prelevi v praznično čudo, kjer se atmosfera napolni z lučmi, vonjem po sveže pečenih rogljičkih in romantiko. Pravzaprav so impresije v tem obdobju še posebej magične. Eiflov stolp, obdan z lučkami, blišč v večernem mraku preprosto pričara nepozabne poglede. Nato se sprehodite po Elizejskih poljanah, kjer se razprostira ena izmed najlepših božičnih tržnic v Evropi, polna stojnic s tradicionalnimi francoskimi dobrotami in umetniškimi izdelki. Obisk Louvra ali Muzeja d’Orsaya v prazničnem času je še posebej poseben, saj se boste lahko izognili gneči in se prepustili umetnosti. Ne smemo pa pozabiti na vožnjo z ladjico po Seni, kjer boste občudovali osvetljene mostove in znamenitosti mesta. Decembra se Pariz spremeni v mesto sanj, kjer se stari čar sreča z božičnim čudežem, kar ustvari izkušnjo, ki je vredna obiska.



Osupljiva Majorka

Majorka je odlična destinacija za zimske počitnice. Otok slovi po prijetnem podnebju, s temperaturami okoli 15-20 stopinj Celzija v zimskem času, kar predstavlja super pogoje za raziskovanje narave. Prav tako vas bodo v tem času navdušile barvite božične tržnice in lokalna kultura. Raziskovanje naravne dediščine otoka, sprehodi po gorah Tramuntana in raziskovanje slikovitih vasic so nepozabne izkušnje. Majorka je prav tako priljubljena destinacija za kolesarjenje, saj ponuja številne poti. Gurmanski užitki v lokalnih restavracijah so prav tako posebno doživetje. V decembru boste doživeli Majorko na poseben način, z manj gneče in številnimi možnostmi za aktivnosti na prostem. Ob ugodnem vremenu pa boste najbolj pogumni lahko skočili tudi v morje.