Baltski trojček

Dežele s čudovito naravo in očarljivimi mesti ter prijaznimi ljudmi

Življenje na severu je drugačno! Toliko drugačno, da ga morate spoznati. Le malokatera država bivšega vzhodnega bloka, je naredila tako velik korak v razvoju, kot baltske dežele. Spoznajmo mističen baltski trojček: Litvo z Vilno, Latvijo z Rigo in Estonijo s Talinom … vse to in še več – Baltik »pod Palmo«.

Vilno, najbolj umirjeno baltsko mestno središče, ki leži na sotočju reke Vilnelė in reke Neris, je leta 1323 ustanovil veliki vojvoda Gediminas. Staro mestno jedro litvanske prestolnice, ki je uvrščeno na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine, velja za eno največjih srednjeveških mestnih središč v Evropi. Sprehod od znamenitih Vrat Zore mimo mestne hiše, univerze in predsedniške palače nas pripelje do neoklasicistične katedrale Sv. Stanislava in Sv. Vladislava ter grajskega kompleksa, od koder se vije pot naprej do zgornjega dela gradu Gediminas, ki kraljuje nad mestom. Tudi avenija Gediminas, glavna ulica Vilne, ki se razteza od katedrale do litvanskega parlamenta, je vredna sprehoda!

Za popolno litvansko sliko ne smemo zamuditi obiskati Hrib križev, eno glavnih romarskih središč na Baltiku, kjer se nahaja več kot 100.000 križev vseh velikosti, in pravljični otoški grad Trakai, ki se nahaja na jezeru Galvė. Nekdanja litvanska prestolnica Trakai nam ponuja tudi kulinarično izkušnjo, t.i. kibinai, tradicionalno pecivo, polnjeno z ovčetino in čebulo. In jaz vedno naročim zraven tudi najbolj znano litvansko juho, t.im šaltibarščiai, hladno juho iz kefirja in rdeče pese, h kateri se po navadi doda krompir.

Čas za slovo od Litve, čaka nas že Latvija! Rigo, najbolj živahno baltsko mestno središče, ki leži ob ustju reke Daugave, je leta 1201 ustanovil nemški škof Albert. V starem mestnem jedru latvijske prestolnice, ki je tudi po Unescovo zaščito, izstopajo čaroben mestni trg, na katerem naj bi leta 1510 okrasili prvo božično drevo, visok zvonik katedrale Sv. Petra in spomenik Bremenskih glasbenikov, mestna stolnica, ki velja za največjo na Baltiku, mačja hiša in mestni grad, sedež latvijskega predsednika in številnih muzejev. Tudi sprehod izven mestnega središča mimo spomenika svobode in latvijske narodne opere do slikovite tržnice ne razočara. Ali ste vedeli, da ima Riga največjo evropsko tržnico, ki se nahaja v nekdanjih hangarjih za nemške cepeline? Čas za Rīgas Melnais balzams. Vsak obiskovalec Rige, ki so ji pravili »baltski Pariz«, mora poizkusiti rižski balzam, lokalno pijačo iz 24 različnih vrst zelišč, ki jo je v 18. stoletju zvaril lekarnar Kunze za rusko vladarico Katarino II.

»Baltske dežele so zgodovinsko znane po jantarju, baltskem zlatu, ki ga še danes najdemo po viharnem morju na baltskih obalah. Sprehod po peščeni obali Baltskega morja je tako obveza. Odlična izbira je latvijsko obmorsko letovišče Jurmala, kjer so v sovjetskih časih letovali visoki funkcionarji, med njimi tudi Hruščov in Brežnjev. Med sprehodom po osrednji ulici Jomas v eni od številnih restavracij se splača poizkusiti klasiko latvijske kuhinje, t.i. piroge, slanino in čebulo, zavito v tanko plast kvašenega testa.«

Latvija je edinstvena zaradi dveh različnih svetov. Vsakega popotnika poleg obiska glavnega mesta začara tudi podeželsko okolje z neokrnjeno naravo. Narodni park Gauja, ki mu zaradi čudovite narave pravijo tudi »latvijska Švica«, je znan po zanimivih srednjeveških gradovih, med katerimi izstopa Turaida, danes muzej na prostem, kjer izvemo več o dogodkih v Latviji vse od 11. stoletja naprej, z vrha stolpa pa se ponuja krasen razgled na prostrano okolico.

Sedaj smo se že navadili baltske ravnine s širnimi borovimi in brezovimi gozdovi ter travniki in polji, ki nas pripeljejo do zadnje baltske prestolnice. Talin, najbolj šarmantno baltsko mestno središče, ki se nahaja na južni obali Finskega zaliva, je leta 1219 padel pod dansko nadvlado, v času katere je mesto tudi postalo najsevernejši član Hanzeatske lige, zveze trgovskih cehov. Osrčje Talina, ki je vpisano na Unescov seznam kulturne dediščine, nas popelje v srednji vek! Pot nas vodi od mestnih vrat Viru čez glavni trg z najstarejšo mestno hišo Baltika in Skandinavije do griča Toompea, kjer stoji zanimiva ruska pravoslavna cerkev Aleksandra Nevskega. Med očarljivimi ozkimi in zavitimi uličicami je veliko priložnosti tudi za nakup spominkov: jantar ali volneni izdelki. Gotovo vas bo očaral pogled iz vrha na Finski zaliv.

Ste morda za skok v finsko prestolnico? Helsinke, belo hči Baltika, ki ležijo na 315 otočkih, je leta 1550 ustanovil švedski kralj Gustav Vasa. Nenavadni Sibeluisov spomenik, olimpijski park, koncertna in kongresna dvorana Finlandia, v skalo vklesana cerkev Temppeliaukio, Uspenski katedrala, ki kraljuje nad pristaniščem, in edinstven Senatni trg s stolnico so mestne znamenitosti, ki nas bodo navdušile!









Zemljevid je inspiracija, svet pa destinacija. Postanite pripovedovalci baltske zgodbe – dežel dobrosrčnih in prijaznih ljudi, ki so idealna in varna destinacija za različne popotniške okuse, saj je poskrbljeno za mestni vrvež, osupljivo naravo, odlično kulinarko, … Začutimo to baltsko edinstvenost … »pod Palmo«!

Brina Gomzi, Palmina vodnica