Bon Voyage: prestolnice za najboljši šoping

Kar vroča tema, kajne? Sicer verjamem, da danes vse ženske veliko kupujemo preko spleta, deloma zato, ker nimamo prav veliko časa za trgovine, parkirišča, gnečo v mestu in podobno, nakupovalna središča pa znajo razočarati, ker se ponudba ponavlja in tudi vzdušje zna biti depresivno. A tu in tam je le tako, da gremo na pot, odpotujemo, z družino, prijateljicami ali same, včasih službeno in drugič prav zaradi dopusta, torej zakaj ne združiti lepega z uspešnim šopingom?


Marsikdaj me ženske sprašujejo, kje sem kupila obleko, čevlje, torbico, jaz pa ugotavljam, da so najbolj originalni in uspešni nakupi tisti, ki se zgodijo v drugih državah, deloma zato, ker so tudi spominek na lepe trenutke, čudovit dopust in na ljudi, ki smo jih spoznali. Seveda za vse to potrebujete malo organizacije, sicer je vse izvedljivo, če imate v glavi plan in če poznate dobro agencijo, kot je denimo Palma, ki vas bo brez težav in kompliciranja pripeljala do cilja. Ali do trgovin.


In katere so prave destinacije za odlične nakupe? Hmm, veliko jih je, a nekatere znajo združiti kulturo in obleke, arhitekturo in nakit, zgodovino in čevlje. Te so mi tudi najbolj pri srcu, zato sem za vas izbrala štiri različne prestolnice, ki so si med seboj zelo drugačne, a vsaka na svoj način poskrbi za dušo in za lepo garderobno omaro. Kmalu bo napočil čas počitnic, torej zakaj ne?

New York

Jasno je, da bom začela z New Yorkom in ve tudi veste, zakaj. Tam je moje srce in gre za mesto, ki ga težko zamenjam, ker ponuja odlično mešanico mode, lepote, adrenalina, vrveža, razkošja, belih stavb in zelenega. Kje torej nakupovati? Imam več priljubljenih kotičkov: JCrew na 347 Madison Avenue. Ta znamka je sicer prisotna po celem mestu, a na Madison Avenue najdete tudi prvo linijo in posebne kose, ki jih drugje ni. So dražji, a vredni vsega denarja. Ann Taylor, pri kateri me navdušuje njihova poslovna moda in ima vedno super cene; v trgovini vas čaka stilist, ki bo 100 % pomagal s kombinacijami.


Sephora na Peti Aveniji za lepoto (zdaj boste pomislile, da je Sephora tudi v Trstu, res je, le da je ameriška ponudba drugi planet, tudi na področju krem proti gubam … hmm). In ko boste imele dovolj vsega, si privoščite dobro knjigo in kavo v Starbucksu; vse v enem najdete v Barnes & Noble na Peti Aveniji; tam posedam ure in ure, nujno vzemite sendvič s puranom in jabolčni sok. Tudi veleblagovnice so top stvar: Bergdorf Goodman na prvem mestu, potem Bloomingdales in Macy’s in naj ne pozabim na čevlje Sarah Jessice Parker, oziroma SJP, ki ima zdaj svojo trgovino na 6 W 52nd Street.

Dubaj

Če obstaja mesto, v katerem najdete vse in še več, mnogokrat tudi na meji kičastega, potem je to Dubaj. Če greste z družino, bo vsak izmed vas našel kaj početi, četudi boste 10 ur na dan v hotelu, saj so že ti neverjetna izkušnja. V spominu imam najprej vročino in asfalt, iz katerega se je kar kadilo … in potem trgovine, ki se niso končale in toliko zlata ter nakita, da nisi vedel, kam pogledati. Ampak v Dubaju je vse na kupu: nakupovalni centri z visoko modo in oblekami, ki imajo veliko število ničel, pa ti res ni jasno, kdo to kupuje, a očitno obstajajo tudi stranke za to panogo. Kar je lepo.


Kaj lahko kupite v Dubaju? Vse! In še več, zato ne bom naštevala znamk, prej kose, ki so tukaj dejansko posebni: pašmina, ker je noro elegantna, originalna, svilena, barvita (največjo izbiro imajo v Deira Souku); preproge (seveda stanejo veliko, a če načrtujete spremembo doma in si želite kaj posebnega, potem ste na konju. Seveda so ročno narejeni, najboljše najdete v trgovinah National Iranian Carpets, Lata’s, Al-Jaber Gallery, Pride of Kashmir); pri zlatu se vam bo zmešalo, a vseeno pojdite v Dubai Gold Souk Deira – zraven Sikkat Al Khail Road); arabske dišave (mene so že zdavnaj prepričale, ker so zelo intenzivne, poskusite Oudh e Bakhoor); začimbe (brez njih ne hodite domov!); kadila (za pravo atmosfero doma); etno modo (ker je tukaj zelo originalna; poskusite Showcase ali Creative art trgovino – na Jumeirah beach road).

Barcelona

Mesto arhitekture in skrivnosti in jaz ga doživljam na zelo poseben način, najbrž tudi zaradi vseh knjig Carlosa Zafona, ki sem jih prebrala … Barcelona je pač mistična in tudi noro lepa. Vedno imaš občutek, da obstajajo kotički, ki jih nihče ne pozna, in temne ulice, ki jih mesto kar pogoltne. Zanimiv občutek. Sprehod po Rambli, oziroma po središču mesta, omogoča zelo dober šoping, tudi v smislu španskih znamk, ki so prisotne pri nas, a so tam drugačne, ker je ponudba ne le bolj bogata, temveč tudi bolj raznolika. Massimo Dutti, Zara, Oysho, Mango, Desigual so samo nekatera imena, ki imajo tam drugačen čar; najdete celo omejene kolekcije, ki jih imajo samo oni, so rahlo dražje, a se jih sploh ne da primerjati s stvarmi, ki so v redni prodaji. In nikar ne pozabite na usnje: čevlji, torbice, pasovi, jakne, tukaj je vse na visokem nivoju, cene pa ostajajo zelo zmerne.


Za dober kos lahko odštejete polovico v primerjavi s ceno, ki bi jo imeli denimo v Italiji. In če ste v Barceloni nujno, nujno, nujno do stojnic in bolšjega trga; ker bo nepričakovano skočil ven vintage Chanel ali jakna iz 70., ki bi bila lahko del Guccijeve kolekcije, a stane 20 evrov. Pa tudi občutek na teh majhnih sejmih je čaroben. In seveda, vmes hrana … in veliko smeha. Za najboljši aperitiv pa pojdite v Irati Taverna Basca, Calle Cardenal Casanas 17. No, saj vem, da ne bo le aperitiv, a živimo samo enkrat, kajne?

Istanbul

Istanbul je čarobno mesto in sem prepričana, da vas bo prevzelo, veliko je zanimivosti, ogromno zgodovine in toliko tržnic ter trgovin z modo, bodisi originalno ali “manj originalno”, da se boste samo držale za glavo. Zvečer lahko obiščete kakšen nočni lokal z odlično večerjo in predstavo folklore, seveda s trebušnimi plesalkami. Čez dan pa: pašmine (podobno kot v Dubaju), ročno izdelani dodatki za dom, ročno izvezene brisače in posteljnino (bombaž je odličen), veliko bio izdelkov, predvsem za nego telesa. In potem so tukaj usnjene stvari in torbice, ki so “po naključju” zelo, zelo podobne tistim, ki jih delajo pri Gucciju, Pradi, Hermesu, Diorju in Chanelu. Ponaredki, a tako dobri, da je res težko ugotoviti, da niso pravi; žal je tako, da njihova domača manufaktura ponuja praktično le to, težko je najti denimo usnjeno torbico, ki ni 100 % kopija, edino, na kar “pozabijo”, je logo, hvala bogu, saj so tovrstni nakupi, kot vemo, nezakoniti.


A kot rečeno je usnje odlično in če prisegate na dober kos, ki ne bo le za eno sezono, so tamkajšnje torbice, jakne in pasovi praktično večni. Na tržnicah so sicer vsiljivi, a ne razumite narobe: to je njihov način poslovanja in pričakujejo, da se boste za ceno pogajale, kot bi šlo za kilogram banan, pa čeprav je pred vami človek, ki maha s Chanelovo torbico. Začnejo pri 300 evrih in končajo pri 80. Ker boste na koncu dneva zelo lačne in utrujene, pojdite v Deraliye Ottoman Palace Cuisine Restaurant, Ticarethane Sokak 10.