Gostoljubni Turki

Turčija »all inclusive«

Na turško sredozemsko letališče Antalya sem prvič kot vodnica priletela leta 1997. Čeprav sem prej že nekajkrat obiskala Istanbul, sem dobila občutek, kot da sem se znašla na planetu »Gostoljubje«. V naslednjih mesecih sem spoznavala, kaj pomeni ponudba »all inclusive«. Kaj pomeni, da je gost kralj, in kaj pomeni, da je ves čas lepo vreme in čisto toplo morje. Nekje vmes sem spoznala tudi najbolj gostoljubnega Turka v Turčiji, ki je kasneje postal moj mož in vlogo prvega gostitelja še vedno opravlja z odliko. Naslednja leta sem preživela med domačini, nato pa se velikokrat kot vodnica vračala, vsaj nekajkrat letno.


Veliko je zabavnih in prijetnih dogodkov, ki so mi ostali v spominu. Začetek devetdesetih let je bil hkrati tudi začetek »all inclusive ponudbe«. Turki so bili prvi na svetu, ki so uvedli ta način ponudbe in začelo se je prav v okolici Antalye, saj je na sredozemski obali v izobilju zelenjave in sadja čez vse leto, tudi pozimi iz rastlinjakov. Tako so se spomnili, da bi lahko čez ves dan ponujali hrano in pijačo, ki je nikoli ne zmanjka. V Sloveniji je bila to v tistih letih še dokaj neznana ponudba, zato so gostje, ki so prihajali v Turčijo, govorili, da gredo na »all exclusive«, torej ekskluzivne počitnice, kjer bodo lahko jedli ves čas, čeprav »all exclusive« pomeni ravno nasprotno – vse izključeno. Sedaj je ta ponudba dovršena do popolnosti, ves dan so na voljo hrana, pijača, športi na plaži, razne dejavnosti in celo izleti.


Turki so zelo veseli, če se gostje naučijo nekaj turških besed. Slovenci si zelo hitro zapomnijo stavek: »Zahvaljujem se ti.« Po turško namreč zveni kot »Ti še kuro oderem«. Na račun tega je vedno veliko smeha, saj »Ti še kokoš ogulim,« ne pomeni nič, gostje pa si vedno skušajo zapomniti, da je nekaj v zvezo s perutnino.


Barantanje na bazarjih je poseben obred, ki se začne s skodelico turškega ali jabolčnega čaja in zahteva malo več časa in spretnosti pri pogajanjih. Večini Slovencev gre dobro od rok in velikokrat je potrebno ob odhodu domov dokupiti še kakšen kovček ali torbo. Turki vam bodo prodali tudi stvari, za katere niste vedeli, da jih potrebujete. Začimbne mešanice, svilene rute, ogrlice in zapestnice, oreščke in keramiko, da ne omenjamo tekstila, ki je izdelan iz kvalitetnega turškega bombaža. In popust, ki ga boste dobili, je seveda samo danes in samo za vas.


Le kdo ne pozna slavnih baklav? Turške baklave so bolj suhe kot druge in najbolj znane so iz pistacij. A tu se šele začne, lokumi, pa razni pudingi, peciva in piškoti so zagotovilo za sladko veselje in dodatne kilograme. V šali lahko rečemo, da ni turške slaščice z manj kot 1000 kalorijami in zanimivo je, da jih delajo tudi z umetnimi sladili za tiste, ki pazijo na linijo. A turisti teh ne kupujejo. Peka turških baklav je posebna umetnost in najboljši pečejo baklave iz 40 slojev kot cigaretni papir prosojnega testa. Na kuharskem tečaju pri tašči sem pogrnila na celi črti, nikoli mi jih ni uspelo speči pravilno, zato jih še zdaj kupujemo.


Najprimernejši čas za potovanje

Od pomladi do jeseni z direktnim poletom iz Ljubljane.


Oblike počitnic

Za vsakogar nekaj, od ležanja in uživanja na plaži in ob bazenih, številnih nakupovalnih izletov, do raziskovanj bližnjih mest in izletov do krožnih potovanj do Pamukkal in Kapadokije, druženje z domačini ob kozarčku čaja.


Priporočamo v branje za starejše

Zgodbe iz Turčije/več avtorjev, Muzej nedolžnosti/Orhan Pamuk, Pankrt iz Istanbula/Elif Shafak, Leila/ Feridun Zaimoglu


Priporočamo v branje za mlajše

Hodja Nasredin in njegove ukane


Za ljubitelje narave

Pamukkale, bele apnenčaste terase s termalnimi vrelci in vulkanska pokrajina Kapadokija.


Kulinarični presežki

Polnjena zelenjava dolma, ayran – napitek iz jogurta, meso na žaru v vseh možnih različicah, burek, juha iz rdeče leče, turški jogurt, lahmacun, 1001 in en kebab, baklave in seveda turški čaj in turška kava.


Prišepnemo na uho, čisto od blizu

Na vsakem koraku boste videli številna modra očesa, Nazar boncu. Vdelana so v nakit, v magnete ali obešanke, pomenijo pa zaščito pred vsem slabim. So odličen spominek za najdražje, saj si jih po izročilu ne kupujemo sami, ampak nam jih mora nekdo podariti.


Blog vodnice Katje Hati Orehek

Pisani bazarji
O Sladke, najslajše baklave
Turška kulinarika
Pamukkale, bombažni grad