Odkrijte Mallorco

španski biser skozi oči Palmine vodnice Tamare Brodnik

Mallorca je otok, ki ponuja veliko več kot le brezskrbne počitnice in zabavo. Je eden izmed štirih otokov, ki skupaj z Ibizo, Menorco in Formentero sestavlja Balearske otoke. Odlikujejo jo sredozemsko podnebje, dolge peščene plaže s turkiznim morjem in zasanjani zalivi, živahne promenade za simpatične večerne sprehode, gotska in sodobna arhitektura, velika hotelska naselja in prijetne samotne hišice, s prelepo pokrajino in neokrnjeno naravo.

Mallorca navduši vsakogar, je več kot odlična destinacija za različne okuse, aktivnosti in zanimanja. Prav nič nenavadno ni, da velja za najbolj priljubljen otok v Sredozemlju. Mnogi ga imenujejo otok sonca in biser Sredozemlja.

Za ljubitelje čudovitih plaž

Za večino obiskovalcev so prav čudovite peščene plaže največji razlog za obisk. Mallorca je zagotovo otok kjer obiskovalec hitro najde svojo sanjsko plažo. Ne samo peščene, pač pa tudi kamnite in prodnate ter obsijane s soncem ali obdane s palmami in borovci.

Mallorca je idealen kraj za počitnice na plaži. Na otoku je na desetine najlepših plaž v Španiji in tudi svetu. Na otoku pridejo na svoj račun tudi ljubitelji samote, s številnimi odmaknjenimi, neobljudenimi in malo težje dostopnimi plažami, do katerih je treba po slikovitih kozjih poteh.

Za radovedne popotnike

Prelepa, slikovita zgodovinska mesta so prav tako razlog za obisk otoka. Kljub temu, da je Mallorca otok, ponuja izredno široko paleto izjemnih mest, samostanov in cerkva.Vsak obiskovalec preživi vsaj en dan v izjemni prestolnici, Palmi de Mallorca. Dramatična in burna zgodovina, ki sega vse od bronaste dobe, Rimljanov, Vandalov, Mavrov in kristjanov je vplivala na oblikovanje izjemnega talilnega lonca kultur in zgodovinskih vplivov. V prepletu slikovitih kamnitih uličic najdemo izjemne palače, impresivne spomenike, muzeje in galerije ter prav tako ekskluzivne restavracije ter odlične trgovine. Uživajte v lepotah katedrale La Seu, ki se dviga nad mestnim obzidjem in bleščečim jezerom Parc de Mar, izjemni palači Almudaina, nekdanji borzi La Lonja in preostalih zanimivostih v mestu.

»Prav pomlad na Mallorca je najlepši letni čas. Ni prevroče, sončni žarki že prijetno grejejo. Dnevna temperatura zraka se običajno povzpne že do 20˙C. Narava se po zimskem oddihu prebuja in otok je v obarvan z živo pisanimi cvetovi, še posebej s cvetenjem mandljev, ki spremenijo otok v raj barv in dišav.«

Za ljubitelje narave in aktivne popotnike

Otok slovi po neokrnjeni, čudoviti naravi. Mallorca ni le otok sonca, plaž in sangrije. Je raj za pohodnike, z mnogimi urejenimi in označenimi pohodnimi potmi različnih zahtevnostnih stopenj. Čudovita Serra de Tramuntana je bila leta 2011 uvrščena na seznam Unescove kulturne dediščine. Impresivna gorska skupina doseže skoraj 90 km dolžine in se vleče vse od kraja Andratx na jugozahoda, do rta Cap de Formentor na skrajnem severu otoka. Serra predstavlja preplet spokojne podeželske pokrajine, dveh jezer, zanimivih skulptur, ki jih je ustvarila narava ter zgodovinskih mest in vasi, ki jih je vredno obiskati.

Za zabave željne in gurmane

Mallorcaa je otok zabave z veliko začetnico. Ponuja živahno nočno življenje v številnih nočnih klubih, barih, kjer se staro in mlado zabava vse do jutranjih ur. Zabava se običajno začne že na plaži v poznih popoldanskih urah z veliko glasbe in plesa ter promocijami za večerni obisk elegantnih nočnih klubov kot so Tito`s in BCM Magaluf.

Kulinarika Mallorca velja za močno in rustikalno oziroma kmečko, nadgrajeno z domiselnimi in prefinjenimi jedmi. Uživali boste tako ljubitelji mesa kot rib in morskih sadežev. Jedem pogosto dodajo zelenjavne priloge, značilne za otok. Posebno navdušeni boste ljubitelji klobas, poskusite Sobrasado. Mandlji in testenine nikogar ne pusti ravnodušne.

»Kremni mandljev sladoled in razni mandljevi piškoti pa premamijo še tako disciplinirane goste in vsi potrdijo, da so vredni greha.«

Raj za odlične nakupe

Kljub majhnosti otoka je nakupovanje na Mallorca pravi užitek. Ne samo zaradi nakupa v trgovinah z ekskluzivnimi balearskimi izdelki, pač pa tudi v svetovno priznanih butikih in trgovskih verigah. Tradicionalne poletne sandale Avarcas boste takoj vzljubili in otok zapustili z več pari. Izdelane so iz različnih vrst usnja in v različnih barvah. Posebno mesto za izdelavo in prodajo usnjenih izdelkov in čevljev, je vsekakor Inka, kjer so doma zelo znani proizvajalci čevljev: Camper, Bastard, Jaime Mascaro,Barrats, … Umetne bisere Majorica odlikuje eleganca in kakovost tako da, brez uhanov, zapestnice, ogrlice ali kroglic enostavno ne smete domov. Zanimivo darilo so tudi izdelki iz stekla, lesa in keramike. Z veseljem se boste sprehodili po glavnih nakupovalnih ulicah Passeig des Born, Avinguda Jaime III. in Plaça Cort in uživali ob kreacijah znanih kreatorjev.

Na koncu vas vabimo, da preverite tudi naše različne programe po čudoviti Španiji.