Palmina vodnica Brina Gomzi

Naša Brina Gomzi je dolgoletna vodnica in prijateljica Palme. S svojo neverjetno energijo in sproščenostjo je izjemno priljubljena med našimi gosti. Palma je lani upihnila 30 svečk, zato je sedaj pravi čas, da naše vodnike spoznate še malo pobližje in iz drugega zornega kota, kot ste bili vajeni. Brino smo tako povprašali, kako doživlja “korona obdobje”, kaj najbolj pogreša in katera destinacija bo prva, ki jo bo obiskala takoj ko bo to možno.

Tvoja prva destinacija, ki si jo vodila za Palmo?

»Bolgarija.»

Kam najraje odpelješ Palmine goste?

»V arabski svet: od Maroka do Omana. Z izjemo poleti. Takrat grem najraje na Baltik – življenje na severu je drugačno. Le malokatere države bivšega vzhodnega bloka so naredile tako velik korak v razvoju, kot Litva, Latvija in Estonija.»

Ti bo katero vodenje še posebej ostalo v spominu?

»Velikokrat me ljudje sprašujejo, kje mi je bilo najlepše. Vsako potovanje je drugačno in nekaj posebnega, ampak priznati moram, da sem otrok puščave; maroški Erg Chebbi in omanska Wahiba sta moja najljubša peskovnika. Ampak poleti sta prevroča, zato grem takrat najraje v Litvo na hladno juho iz rdeče pese in kefirja (šaltibarščiai), Estonijo na kos temnega ržena kruha in Latvijo na kozarec katranskega črnega likerja Riga Black Balsam.»

Kaj pa kakšna anekdota iz potovanj?

»V arabskem svetu se ob pozdravu radi poljubijo štirikrat na lice, ampak ko sem prvič spoznala Berberko Fatimo, ki živi v bližini maroških peščenih sipin, sem bila presenečena nad številom prejetih poljubčkov – ni in ni bilo konca. Povedali so mi, da sem ji bila tako zelo všeč. Še danes je moja najboljša berberska prijateljica, od katere prejmem največ poljubčkov.»

Najlepši kompliment, ki si ga dobila od potnika?

Bilo je na potepu po baltskih prestolnicah: »Če bi otroku rekli naj nariše sonce, bi narisal vaš obraz.«

Kaj najbolj pogrešaš v “koronskem obdobju”?

»Življenje v kovčku! Zame potovati pomeni živeti. Odštevam dneve, ko bom znova na poti. Verjamem, da bo poletje 2021 priložnost za obisk mističnega baltskega trojčka.»

Kam si se nazadnje odpravil?

»V začetku posebnega leta 2020 sem obiskala Maroko, Jordanijo in Oman, poletje sem preživela v Grčiji, medtem ko je bilo zadnje jesensko »vandranje« v Italijo – Rim, Neapelj in Pompeji.»

Kaj te najbolj navdušuje pri vodenju?

»Rada imam ljudi, dinamiko in raznolikost dela. Potovati po svetu in spoznavati nove kulture me izpopolnjuje.»

4 letni časi in 4 kotički, ki jih ti priporočaš?

  • Zima: Tajska

  • spomlad: Maroko

  • poletje: Baltske države

  • jesen: Oman