Sveže na vašem seznamu želja za 2020

Kako premagati kulturni šok

Bistvo potovanj je spoznavanje ljudi in načinov življenja. Ne pustite, da počitnice zaznamuje kulturni šok. Pogumno zakorakajte v nove svetove.

1. Pred odhodom se zatopite v turistični vodnik. Se domačini ob srečanju priklonijo ali pa čevlje puščajo pred vrati?

2. Kultura skozi želodec. Namesto da iščete rogljičke, pozajtrkujte z domačini. Riž ob jutranjem čaju? Zakaj pa ne!

3. Zapustite cono udobja. Začnite pogovor z domačini, saj so kot okno v lokalne zanimivosti, ki jih ne izbrskate na spletu.

4. Osvojite nekaj besed v tujem jeziku. Pokažite zanimanje za kulturo in izgubite masko nevednega turista.

5. Potujte odprtega duha. Tudi, ko vas kaj preseneti, se prepustite in ustvarite nepozabne spomine.

Tisoč in en navdih v Omanu

Široki nasmehi domačinov so pravi balzam za popotniško dušo, vajeno naučenih turističnih nasmeškov. Omanski so pristni in iz srca. Ničesar nočejo od tebe, samo veseli so, da si prišel na obisk, da si te lahko malo ogledajo in te pogostijo z odlično omansko kavo ali čajem z datlji. Vsaj eno noč in en dan velja nameniti užitkom v peskovniku puščave Wahiba. Popustite otroku v sebi in se razigrano spuščajte po sipinah, najbolje tako, da se na vrhu uležete, stisnete roke k sebi in se zakotalite. Domačini so pravi virtuozi v vožnji z jeepom po peščenih valovih. Pri kamelah se nikoli ne da razbrati, ali so otožne ali vesele – bombončki iz rok domačinov in popotnikov jih vsake toliko zaposlijo. Najlepše je doživeti romantičen sončni zahod sredi puščave, ob ognju, ki pred šotori gori dolgo v noč.



Me gusta Kolumbija

Prebivalci Kolumbije so čudoviti in večinoma srečni, ne glede na to, kaj počnejo in koliko imajo za preživetje. Obožujejo življenje in salso, ples pravzaprav že dihajo, začutiš ga v njihovih porah. Živijo za trenutek in niso obremenjeni s prihodnostjo ali preteklostjo. Bogota, vedno sveža prestolnica z ugodnimi temperaturami na 2800 m nadmorske višine, navdušuje s sodobnimi in tradicionalnimi predeli. Medellin, nekdaj zloglasno mesto Pabla Escobarja, je danes sodobna metropola z izjemnim sistemom metroja in vzpenjač, ki so prebivalcem vrnili dostojanstvo, kot pravijo. Cartageno, kraljico Karibov, je Unesco uvrstil na seznam kulturne dediščine človeštva, zato je obisk tega romantičnega mesta obvezen. V Caliju, svetovni prestolnici salse, velja kolumbijski rek: »Me gusta Kolumbija.«



V iskanju sreče na Kostariko

Kostarika že večkrat dosegla največji indeks sreče svojih prebivalcev. Stres je skoraj tujec v tej državi. Le kako ne bi bili srečni ob ugodnem podnebju, čudovitih plažah in eni najboljših kav na svetu. Opazovanje bujne in neokrnjene narave je največja privlačnost dežele izvirskih voda, kjer razvijajo zeleni in trajnostni turizem. Lenivec z glavo, obrnjeno navzdol, in nezainteresiranim pogledom nas hitro navdihne za lenarjenje. Biologi so potrdili, da je prav v Kostariki največja gostota živalskih vrst na svetu. Skoraj četrtino države predstavljajo zaščitena območja narave. Tu najdete več kot 50 vrst ptiča kolibrija in okoli 500 vrst orhidej. Ljubitelji živali, narave in lepih plaž boste neizmerno uživali vsako minuto potovanja.



Potovati pomeni živeti, pridite z nami, gremo skupaj odkrivati svet. #podpalmo

SVET katalog si lahko pogledate tukaj – KLIK