Armenija

Najstarejša krščanska država na svetu

Armenija je najstarejša krščanska država na svetu. Občutimo svobodo ob pogledu na mogočno kavkaško gorovje in drugo najvišje ležeče jezero na svetu. Podajmo se na pot iskanja fascinantnih umetnostnih del v prestolnici Erevan in spijmo svetovno znan konjak. Odkrijmo armensko malo Švico v mestecu Dilijan, ki slovi po znanih ozdravitvah. Med obiskom številnih samostanov nam bo zagotovo ostal v spominu samostan Noravank, ki se bohoti v rdečih klifih.

Za visokimi gorami Kavkaza in daleč na drugi strani Črnega morja je Gruzija, talilni lonec kultur in kuhinj. In potem južno Armenija, grenko sladka dežela s prestolnico Yerevan, enim najstarejših mest na svetu z nalezljivo pozitivnim vzdušjem. V Gruziji druženja za mizo hitro postanejo predstava z večglasnim petjem in mojstrskimi zdravicami, ki ob dvignjenem kozarcu ganejo in očarajo celo omizje. V Armeniji se ne moreš nagledati, kako spretno in hitro valjajo lavash, kruh, tanek kot karton. Vse je neverjetno domače in drugačno hkrati, vsa ta mešanica evropskega, orientalskega in sovjetskega.

Preberite si blog o doživetjih v Gruziji in Armeniji

Gamarjoba, to je Gruzija

Bon Voyage: Gruzija in Armenija, biseri Kavkaza

Koristne informacije
Najboljši meseci za obisk
od marca do oktobra
Valuta Časovna razlika
Armenski dram (AMD) +3 ure (AMT)
Jezik
Armenščina
Vizum za državljane Slovenije
Ne
Obvezna cepljenja
Ne

Namigi za doživetja

  • Sprehod po mestu Dilijan, ki ga zaradi čudovite gorske pokrajine in slikovitih uličic imenujejo armenska mala Švica.

  • Degustacija svetovno znanega konjaka Aragata v prestolnici Erevan, enem najstarejših, a svetovljanskih armenskih mest.

  • Ogled armenskega Vatikana v Echiadzinu, kjer se nahaja sedež patriarha armenske pravoslavne cerkve ter obisk tamkajšnje katedrale in muzeja s številnimi dragocenimi rokopisi.

  • Preverjanje temperature armenskega morja, jezera Sevan, ki je na 2.000 metrih nadmorske višine drugo najvišje ležeče jezero na svetu.