Gruzija

Zasanjana kavkaška država ob Črnem morju

Gruzija je zasanjana kavkaška država ob Črnem morju in več kot odlična destinacija za ljubitelje umetnosti ter raziskovalce legend. Podajmo se v deželo najstarejših cerkva, romantičnih gradov s stražnimi stolpi in nepozabnih razgledov na Kavkaz. Spoznajmo ponosne in gostoljubne Gruzijce, ki nam bodo ponosno postregli z njihovim najboljšim vinom.

Za visokimi gorami Kavkaza in daleč na drugi strani Črnega morja je Gruzija, talilni lonec kultur in kuhinj. In potem južno Armenija, grenko sladka dežela s prestolnico Yerevan, enim najstarejših mest na svetu z nalezljivo pozitivnim vzdušjem. V Gruziji druženja za mizo hitro postanejo predstava z večglasnim petjem in mojstrskimi zdravicami, ki ob dvignjenem kozarcu ganejo in očarajo celo omizje. V Armeniji se ne moreš nagledati, kako spretno in hitro valjajo lavash, kruh, tanek kot karton. Vse je neverjetno domače in drugačno hkrati, vsa ta mešanica evropskega, orientalskega in sovjetskega.

Zapletenost in lepoto tega dela sveta pooseblja dediščina karizmatičnega Sergeia Parajanova, velikana filmske umetnosti, ki ga je sovjetska oblast večkrat preganjala in zaprla, sam pa je rad rekel, da v drugih iščemo sebe in kot svoji doživljal tako Gruzijo kot Armenijo. Palmovci že nekaj sezon vabimo v domovino pra-vina, kjer žlahtno kapljico pridelujejo najdlje na svetu, vse od kamene dobe.

Preberite si blog o doživetjih v Gruziji in Armeniji

Gamarjoba, to je Gruzija

Bon Voyage: Gruzija in Armenija, biseri Kavkaza

Koristne informacije
Najboljši meseci za obisk
od marca do oktobra
Valuta Časovna razlika
Gruzijski lari (GEL) +3 ure (GET)
Jezik
Gruzinščina
Vizum za državljane Slovenije
Ne
Obvezna cepljenja
Ne

Namigi za doživetja

  • Raziskovanje slikovitih ozkih uličic gruzijskega glavnega mesta Tbilisi z več kot milijon prebivalci, ki velja za najlepšo prestolnico Zakavkazja.

  • Obisk mesta Gori, rojstnega kraja slovitega predsednika Stalina, ki razkriva vse skrivnosti njegove politične in življenjske poti.

  • Sprehod do cerkvice Gergeti – Sv. Trojice, ki se nahaja pod 5.000 metri visoko goro Kazbegi, kamor so antični bogovi pribili Prometeja, ker je človeštvu podaril ukradeni ogenj.

  • Postanek v antičnem jamskem mestu Uplitsihe, ki je bilo vklesano v živo skalo.