Evropski zahodni trojček – krožno potovanje po Belgiji in Nizozemski ter ogled Kölna in Aachna

zapis našega vodnika Igorja Rajnerja

Takrat, ko si mislimo, da smo videli že mnogo ali skoraj vse, pogosto pozabljamo na to, da je še veliko neodkritih kotičkov v Evropi. Ti kotički predstavljajo dežele in mesta z dušo, značajem in lastno identiteto. Eden mojih najljubših je prav gotovo Zahodni trojček, saj se Zahodna Nemčija, Belgija in Nizozemska malodane stapljajo druga v drugi. Prav bi bilo, če bi si za vsako deželo posebej vzeli čas po en teden in jo dodobra spoznali. A vsak, ki rad potuje, ve, da je to zaradi tempa življenja, ki ga živimo, skoraj nemogoče. Nič boljšega ni kot možnost, da vse tri omenjene dežele spoznamo v enem tednu.

   

Pa se dajmo, vsaj zaenkrat, z mislimi podat v nemški Köln. V mesto ob reki Ren, v mesto, ki vsako leto privabi na sto tisoče ljubiteljev pustnega karnevala, ki se tradicionalno začne vsako leto, 11. 11., ob 11 uri, 11 minut in 11 sekund in od tega datuma do konca pusta so sobote v Kölnu rezervirane za rajanje in norčije. Zanimivo, kajne? ???? Mesto se ponaša z veličastno in unikatno gotsko katedralo, z živahnimi ulicami in trgi, kjer se dnevno streže ta pravi hladen Kölsch. Pa še pot do Kölna je kratka, saj do mesta poletimo direktno iz Ljubljane. Hitro in udobno.

 

Severno Porenje Vestfalija ni samo Köln, ampak so tudi druga manjša, čarobna in neopazna mesta, a med številnimi nagovarja tudi Aachen, ki velja za najbolj zahodno nemško mesto s statusom zgodovinskega mesta, kjer se je mudil med drugim Karel Veliki in mnogi drugi. Mestno središče s svojim posebnim šarmom pusti pečat na vsakega popotnika. In ker smo v tem trenutku zelo zahodno, pomeni, da smo že na tromeji z Belgijo in Nizozemsko, torej z eno nogo v Beneluxu. Belgijo po vsej verjetnosti vsak povezuje s sedežem Evropske unije in s številnimi političnimi dogodki. Ampak saj vemo, da omenjeni status ni edini, saj so tam odlični belgijski vaflji, tam je odlično belgijsko pivo, tudi z okusom kakšnega sadja za naše dame, tam so čipke v flandrijskem mestu Brugge, tam je vsakoletni glasbeni in gledališki festival v čarobnem flandrijskem Gentu. Človek se v teh dveh mestih sprehaja in ima občutek, da se je izgubil nekje v flandrijskih Benetkah, kjer se mešajo kanali, voda, sprehajalne ulice, dobra hrana in pijača in vse tisto, kar nas v mestih sprošča in prepričuje, da je vredno potovati in se potepati po Zahodni Evropi.

   

V nadaljevanju se počasi odpravimo v pristaniški flamski Antverpen, ki je drugo največje belgijsko mesto in je svoj obstoj dolga stoletja uveljavljal z ladjevjem, zato ta utrip rečnega ladjevja lahko začutimo še danes. V mestu je deloval in ustvarjal znameniti Rubens, mesto je med drugim imelo trgovske vezi, kar jim je blizu še danes. Če želite trgovati, se lahko prepričate s kakšnim drobnim ali pa tudi večjim nakupom. Vsekakor pa se ne da spregledati umirjene flamske arhitekture, ki kar nagovarja na vsakem koraku.

   

Med vsemi tremi deželami, ki jih uvrščam v Zahodni trojček, pa zagotovo zmaga in vedno prepriča Nizozemska. Že samo ime pove, kakšna je. V vseh letnih časih je cvetoča, če ne na odprtih poljih, potem v rastlinjakih. Prepredena je s kanali in mostovi, pot do sosednje vasi je včasih možna le s čolnom. Kolesarske steze, kolesa in kolesarji jo delajo edinstveno, posebni pa so tudi prebivalci. So visoki, svetli in zgovorni. S svojo nizozemščino dajejo občutek, da govorijo nemščino in angleščino hkrati. Zanimiv jezik, skratka. Vse to in še marsikaj bi mi v tem trenutku padlo na misel, pa ne bi želel izpostavljati vsega tukaj v tem pisnem sestavku, saj lahko mnogo več doživimo skupaj na Zahodnem trojčku, ki je v tej kombinaciji možen le pod Palmo.

 

Vabljeni, da se nam pridružite v odkrivanju zahodne Nemčije, Belgije ali Nizozemske.

 

Evropski zahod in svet se vas dotakne.

 

Palmin vodnik: Igor Rajner