Zasebnost in piškotki

Kaj so piškotki in kako delujejo?

Piškotki so majhne datoteke, ki se shranijo na naprave uporabnikov ob obisku spletne strani. Vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani. Njihovo shranjevanje je pod popolnim nadzorom uporabnika, saj lahko v brskalniku, ki ga uporabnik uporablja, hranjenje piškotkov omeji ali onemogoči. Piškotke uporablja večina spletnih strani, saj omogočajo priročen način za ohranjanje sveže in primerne vsebine, ki je v skladu z interesi in preferencami spletnih uporabnikov. Na podlagi statističnih podatkov o obiskanosti spletne strani, ki jih prav tako omogočajo piškotki, lahko upravljavci spletnih mest ocenijo učinkovitost zasnove svojih spletnih strani, kot tudi ustreznost vrste in števila oglasov, ki jih ponujajo uporabnikom na svojih spletnih straneh.

Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode.

Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.

 

Vrste piškotkov

1. Nujno potrebni in izkustveni piškotki:

Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani. Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, …) in se zato nujno potrebni, da spletna stran sploh pravilno deluje. Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

 

2. Funkcionalni piškotki:

Služijo za spremljanje obiska, torej doseg spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami. Tovrstni piškotki, ki jih imenujejo tudi funkcionalni piškotki, omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije.

 

3. Oglaševalski ali ciljani piškotki:

Beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu. Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja z namenom, da se vam prikažejo tisti oglasi, ki bi vas lahko zanimali. Lahko tudi omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij.

 

Onemogočenje piškotkov v brskalnikih

 

Večina spletnih brskalnikov samodejno sprejme piškotke. V nastavitvah brskalnika lahko piškotke kadarkoli izklopite. Podrobnosti o nastavitvah piškotkov lahko izveste na spodnjih povezavah do najbolj uporabljanih brskalnikov. Izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate in kliknite na povezavo:

  Google Chrome Mozilla Firefox Internet Explorer Microsoft Edge Apple Safari (samo v angleškem jeziku) Opera (stran v angleškem jeziku)