Finska

Zimska pravljica na robu sveta

Finska je dežela Božička, severnih jelenov, mavričnega neba, jezer, gozdov in savne. Na severu te skandinavske dežele snežna odeja prekriva naravo 240 dni v letu. Palmovci se vedno radi vračamo v najbolj pravljično deželo, tik pod severni tečaj. Prebudite otroka v sebi in spoznajte Rovaniemi, božično prestolnico Laponske. Tu se priprave na božično obdarovanje odvijajo prav vsak dan v letu. Odkrijte Božičkovo vas in potrkajte na njegova vrata ter mu zaupajte svoje skrite želje. Praznična okrasitev vasice vam bo ogrela srce. Najlepše jo je opazovati na snežnih saneh, ki jih vodijo severni jeleni z Rudolfom na čelu. Severni sij, ki zažari nad ledeno pokrajino, je eden najlepših spektaklov nočnega neba, ki ga je ustvarila narava. Domačini so nekoč verjeli, da je svetlobo na nebu ustvaril ognjeni rep čarobne lisice, s katerim je sprožila kresanje isker. Prelivajoči odtenki vijolične, modre in zelene za vedno ostanejo v spominu. Ko pozimi zamrzne morje se Finci odpravijo ribarit, drsat ali krpljat na led, najbolje pa se prileže zdravilni tretma v stilu domačinov – vroča savna in skok v ledeno jezero.

Več o skandinavskih doživetjih si lahko preberete v blogu palminih vodnikov:

Mamiii, gremo spet k božičku!

Destinacije v Skandinaviji in na Islandiji

Malo za hec, malo za res – Finska

  • Po raziskavi Svetovne revizije iz leta 2006 je Finska najmanj koruptivna in najbolj demokratična država na svetu.

  • Če se ob pomisli na Finsko pred vašimi očmi pojavi bela snežna idila, fjordi in ledeniki, je njihova hrana pravo naprotje brezbarvnosti.

  • Jezera skozi vse lepto ponujajo sveže ribe in morske sadeže, poizkusite pa lahko tudi prekajene severne jelene.

  • Finci so svetovni rekorderji v… Gostovanju prvenstev! Večinoma niti ne gre za resna tekmovanja. Lahko pa se pohvalijo z norimi dogodki, kot so Svetovni prvak tekmovanja v nošenju žene v majhni vasici Sonkajarvi, v savnanju – kdo dlje zdrži na najvišjih temperaturah, v metanju mobitela ali škornja v zrak, lovu komarjev, nogometa v močvirju…