Finska

Najboljša zabava – Finska savna

Finci jo preprosto obožujejo in celo trdijo, da so njeni izumitelji. Na Finskem je 2,2 milijona savn, kar pomeni ena na 2,5 človeka. Savno obiskujejo redno, v družbi, popolnoma nagi, včasih tam tudi zapečejo klobase na ognju ali spijejo kakšno pivo. Ko v njej postane izjemno vroče, je običaj steči direktno v jezero. Pozimi zato velikokrat izrežejo luknjo v poledenelo jezero, tako da se lahko tudi takrat vržejo v ledeno hladno vodo. Če to ni možno, je valjanje v snegu ravno tako dobrodošlo. »Savna je nujna za dobro počutje«, pravijo Finci, zato tudi zapornikom dovolijo uporabo savne, vendar le 1-krat tedensko.

Več o skandinavskih doživetjih si lahko preberete v blogu palminih vodnikov:

Mamiii, gremo spet k božičku!

Destinacije v Skandinaviji in na Islandiji

Malo za hec, malo za res – Finska

  • Po raziskavi Svetovne revizije iz leta 2006 je Finska najmanj koruptivna in najbolj demokratična država na svetu.

  • Če se ob pomisli na Finsko pred vašimi očmi pojavi bela snežna idila, fjordi in ledeniki, je njihova hrana pravo naprotje brezbarvnosti.

  • Jezera skozi vse lepto ponujajo sveže ribe in morske sadeže, poizkusite pa lahko tudi prekajene severne jelene.

  • Finci so svetovni rekorderji v… Gostovanju prvenstev! Večinoma niti ne gre za resna tekmovanja. Lahko pa se pohvalijo z norimi dogodki, kot so Svetovni prvak tekmovanja v nošenju žene v majhni vasici Sonkajarvi, v savnanju – kdo dlje zdrži na najvišjih temperaturah, v metanju mobitela ali škornja v zrak, lovu komarjev, nogometa v močvirju…