Švedska

Dežela Vikingov, Nobelovih nagrad in mesnih kroglic

Švedska ponuja nordijske sanje. To je dežela modrega otočja in severnega sija. Občutek svobode, ki ga dobimo ob neposeljenih naravnih lepotah, od zasneženih gor, do baltskih plaž, je neprecenljiv. Dobrodošli v glavnem mestu Stockholm, ki mu domačini pravijo kar lepota na vodi. Očarljiva prestolnica je s starim jedrom zakladnica zgodovine in sodobno mesto, katerega razvoj je težko dohitevati. Zaradi Švedov cel svet pozna Nobelove nagrade, Ikeo in skupino Abba. Tu so svoje sledove pustili Vikingi, kamnite grobnice spomnijo na davno minule kralje, kraljeva palača pa na švedsko ljubezen do njihovih modrokrvnih voditeljev. Srednjeveška mesta, obmorske trdnjave, stolpi in kamnite strukture vas odpeljejo po poteh razburkane švedske zgodovine. Odkrijte, zakaj je hrana takšna strast Švedov in zavijte v katero od številnih trajnostnih restavracij z lokalnimi jedmi. Največji užitek pa je, kar na ulici ali v mestnih parkih zagristi v slavne švedske kroglice in omamne cimetove rolice. V deželi z legendarnim občutkom za slog je na vsakem koraku čutiti brezhibnost, preprostost in občutek za detajle. Naj vas preseneti švedska skromnost, ki se z dobrim dizajnom nikoli ne baha. V muzejih, galerijah, trgovinicah in kavarnah, kamor koli se že podate, oči se spočijejo na vsakem koraku in v vseh letnih časih.

Destinacije v Skandinaviji in na Islandiji

Malo za hec, malo za res – Švedska

  • Švedi so izumili zadrgo, propeler, hladilnik, srčnega spodbujevalnik, računalniško miško in trgovski verigi IKEA ter H&M.

  • Prvi ledeni hotel so zgradili v vasi Jukkasjärvi.

  • Najbolj popularen neuradni spominek je cestni znak »Los na cesti«, ki ga navdušeni potniki v velikem številu kradejo na cestah.

  • Švedi imajo najdaljšo življenjsko dobo (81 let).

  • Imajo največ Nobelovih nagrad na prebivalca – kar 27, od tega 5 za mir.

  • Največja polkrožna stavba na svetu je Globe Stockholm Arena s premerom 110 m in skupno površino 600. 000 m3.