Uganete, za katere 3 države je Skandinavija skupno ime?

To so 3 čudovite dežele, ki očarajo še tako zahtevnega popotnika. Neokrnjena narava, prelep gozdni svet, dih jemajoči fjordi, slapovi, jezera in urejena mesta z drznim stilom. V zraku boste občutili nekaj posebnega s kančkom mitologije, jeleni, losi in Vikingi.

Dežele, ki tvorijo ime Skandinavija so:

Norveška – dežela svetovno znanih fjordov

Palmovci smo zaljubljeni v eno najlepših pokrajin na svetu. Norveška nas je očarala z neverjetnimi fjordi, ledeniki, gorato notranjostjo in arktičnimi lepotami, ki so kulisa slikovitim vasicam. Skandinavska prefinjenost in svetovljanski utrip sta glavna spremljevalca ob odkrivanju tukajšnjih mest. Prestolnica Oslo, obdana s hribi, gorami, jezeri in otoki, vas popelje v čas Vikingov. Najlepše utrinke ulovite v mestecih Trondheim in Alesund, ki sta eni najbolj fotogeničnih v Evropi, Bergen na seznamu UNESCO dediščine pa očara z značilnimi lesenimi hiškami.

V domovini ledeniških dolin kralja fjordov Sognefjord in Geirangerfjord samevata v objemu slapov, turkizni lepotec Briksdal pa prevzame s svojo mogočnostjo, saj je največji ledenik v Evropi. Na Nordkapp, najsevernejšo točko Evrope, se odpravite gledat polnočno sonce, domišljija pa prosto pot dobi na pravljičnih Lofotih, otočju, kjer se znajdete med domačini v ribiških vasicah. Dramatična zelena dežela je raj za vse ljubitelje živali. Na Severnem morju lahko opazite kite in orke, v notranjosti Norveške pa severne jelene. Tu jih je največ v Evropi, zato nikar ne bodite presenečeni, če vam prekrižajo poti.

Danska – dobrodošli v najsrečnejši državi na svetu

Kaj je ta slavni »hygge«? Edinstvena lastnost, ki vpliva na neprecenljivo srečo domačinov, obstaja le na Danskem. Ni lepšega, kot začutiti delček te nirvane, ki se kaže kot občutek udobja in zadovoljstva na njihovih obrazih. V Kopenhagnu odkrivamo staromodni čar dežele, ki se tu prepleta z modernim načinom življenja. V tej kulinarični prestolnici je več Michelinovih restavracij, kot v katerem koli drugem skandinavskem mestu. Tu je trajnost že zdavnaj postala stalnica. Kolo je glavno prevozno sredstvo domačinov, za obiskovalce pa privlačni način raziskovanja mesta.

Z danskim slogom se lahko kosa le redko kdo. Takšno spoštovanje do vsega preprostega in dovršen občutek za detajle ustvarjata kombinacijo, ki to skandinavsko prestolnico dela tako posebno. V mestu neskončnega vizualnega užitka navduši vsaka podrobnost – od nalepk za ulična oblačila, svetovno znanega pohištva in razsvetljave, do keramike in steklenih izdelkov. Ta filozofija prepleta tudi dansko pokrajino, čista in preprosta vas bo prevzela v luči nordijske svetlobe. Dansko ljubkost lahko začutite resnično povsod, na dolgi peščeni plaži, ob jezeru, občudovanju renesančnega gradu, na neskončnih kolesarskih stezah ali v kateri od mestnih kavarnic.

Švedska – dežela Vikingov, Nobelovih nagrad in mesnih kroglic

Švedska ponuja nordijske sanje.To je dežela modrega otočja in severnega sija. Občutek svobode, ki ga dobimo ob neposeljenih naravnih lepotah, od zasneženih gor, do baltskih plaž, je neprecenljiv. Dobrodošli v glavnem mestu Stockholm, ki mu domačini pravijo kar lepota na vodi. Očarljiva prestolnica je s starim jedrom zakladnica zgodovine in sodobno mesto, katerega razvoj je težko dohitevati. Zaradi Švedov cel svet pozna Nobelove nagrade, Ikeo in skupino Abba. Tu so svoje sledove pustili Vikingi, kamnite grobnice spomnijo na davno minule kralje, kraljeva palača pa na švedsko ljubezen do njihovih modrokrvnih voditeljev.

Srednjeveška mesta, obmorske trdnjave, stolpi in kamnite strukture vas odpeljejo po poteh razburkane švedske zgodovine. Odkrijte, zakaj je hrana takšna strast Švedov in zavijte v katero od številnih trajnostnih restavracij z lokalnimi jedmi. Največji užitek pa je, kar na ulici ali v mestnih parkih zagristi v slavne švedske kroglice in omamne cimetove rolice. V deželi z legendarnim občutkom za slog je na vsakem koraku čutiti brezhibnost, preprostost in občutek za detajle. Naj vas preseneti švedska skromnost, ki se z dobrim dizajnom nikoli ne baha. V muzejih, galerijah, trgovinicah in kavarnah, kamor koli se že podate, oči se spočijejo na vsakem koraku in v vseh letnih časih.