Chios

Otok očarljivih plaž

Očarljivi Chios, peti največji grški otok v Egejskem morju, je domovina velikega pesnika Homerja. Tukaj zlahka pozabite na čas in si odpočijete. Severni del otoka, kjer najvišji vrh skoraj dosega 1300 metrov nadmorske višine je gorat in hribovit. Proti jugu je razgibana pokrajina nižja in prehaja v nasade limonovcev, pomarančevcev in mandarinovcev. Chios je znan po mastiki, redkem zimzelenem sredozemskem drevesu z aromatično gumijasto smolo, ter po marmeladah, vinu in seveda ouzu. Naj vas prevzamejo slastni okusi Grčije! Chios pa seveda slovi tudi po nekaterih izvrstnih plažah na vzhodnih in južnih obalah otoka. Med najbolj prepoznavnimi plažami otoka je Mavra Volia, ki je znana po črnih kamnih, ki so posledica nekdaj aktivnega vulkana. Med družinami pa je najbolj priljubljena dolga peščena plaža Karfas.

 

Ali ste vedeli?

Da na Chiosu v naravnem okolju raste več kot 10 različnih vrst tulipanov, ki jih najdete skoraj na vsakem koraku? To pa ni njegov edini okras, Chios namreč žari tudi zaradi številnih slikovitih vasic s pridihom znamenite grške arhitekture. Z drugimi Egejskimi otoki je Chios dobro povezan s trajektnimi in letalskimi povezavami, saj ima lastno letališče. Z otoka lahko skočite na bližnja manjša otoka Psaro in Inousses, ki s Chiosom delita bogato dediščino pomorstva.

 

Namigi za doživetja

  • Na otoku lahko obiščete vasi, ki so znane po pridelavi mastike, edinstvene smole, pridobljene iz zimzelenega drevesa imenovanega mastika. Na potepu se bomo poglobili v proces pridelave mastike, spoznali bomo lokalno kulturo in arhitekturo ter se posladkali z različnimi izdelki, ki vključujejo to dragoceno sestavino.

  • Srednjeveško mesto Chios je bogato s kulturno dediščino in zgodovinskimi znamenitostmi. Obiščite Chiosov grad, kjer lahko uživate v čudovitem razgledu na otok, in raziskujete labirint ozkih uličic v starem mestnem jedru, kjer boste našli čudovite cerkve, trgovine in restavracije.

  • Vasica Pirgi je samo ena izmed mnogih simpatičnih vasic na otoku. Hiše v vasi so okrašene z geometrijskimi vzorci črnega in belega kamna na fasadah, kar ustvarja izjemno slikovit videz. Poleg čudovite arhitekture je Pirgi prijeten tudi zaradi atmosfere, ki jo ustvarjajo lokalni prebivalci.

  • Izlet na otok Inousses: Otok Inousses se nahaja v bližini otoka Chios in se ponuja kot odlična priložnost za enodnevni izlet. Ta majhen otoček je znan po svojih tradicionalnih ribiških vasicah, krasnih plažah in kulturnih znamenitostih.

  • V vasici Mesta se je skozi stoletja ohranil srednjeveški videz z obzidjem, ki obdaja vasico. Mesta je nekoč služila kot utrdba za zaščito pred pirati, zato ohranjena arhitektura vključuje obrambne elemente, kot so ozka vrata in okna. V vasi je tudi nekaj odličnih tavern, ki slovijo po okusnih grških specialitetah.

Dodatni ogledi in izleti

 
TURČIJA – IZMIR
Iz glavnega mesta Chios bomo z ladjo odpluli do turške obale. Cilj našega raziskovanja bo tretje največje mesto v Turčiji, Izmir, ki se ponaša s skoraj štirimi milijoni prebivalcev. Obiskali bomo znameniti razgledni stolp, od koder bomo občudovali celotno mesto. Ustavili se bomo v muzeju največjega moža sodobne Turčije, Ataturka, ki je Turčijo v marsičem približal Evropi. Po ogledu muzeja se bomo sprehodili do trga Ataturka, kjer bomo začutili utrip mesta. Izmir je prava meka za nakupovanje, zato bomo na koncu obiskali še pisano tržnico, ki nas bo s prijetnimi vonji in bogato ponudbo zapeljala v orientalski svet.
IZLET KULINARIKE IN KULTURE
Najprej si bomo pogledali glavno mesto Chios, nato pa se bomo podali proti centralnemu delu otoka do bizantinskega samostana Nea Moni, ki je pod zaščito Unesca, in slovi po svojih mozaikih. Po spoznavanju kulturnega dela se bomo srečali še z grško kuhinjo, kamor bomo podrobneje pogledali pri kuharskem mojstru v vasici Anavatos, ki je zgrajena na visoki pečini. Bogatejši za nova kuharska znanja in skrivnostne recepte bomo po obilni domači grški večerji dan zaključili v romantični vasici Avgonima, kjer bomo, ko se sonce skrije za sosednji otoček Psara, pričakali najlepši sončni zahod na otoku.

VELIKI KROG PO OTOKU
Izlet bomo začeli v glavnem mestu Chios, od koder se bomo najprej zapeljali proti središču otoka, do vasice Daskalopetra, kjer si bomo ogledali Homerjevo skalo. Naš drugi cilj bo bizantinski samostan Nea Moni, ki je pod zaščito Unesca in slovi po svojih mozaikih. Ustavili se bomo v vasici Anavatos, ki je zgrajena na visoki pečini. Vas je sicer zelo pomemben spomenik grške zgodovine, a ima tudi žalostno preteklost. Na poti proti jugu nas bo cesta vodila mimo najlepše plaže na otoku Elinda, kjer bomo lahko občudovali razgled na borovce in odprto morje. Večino dneva bomo preživeli v bogati pokrajini Mastichochoria. V srednjeveški vasici Mesta, ki je pravcati labirint, bomo obiskali največjo in najbogatejšo cerkev na otoku, Novi Taxiarches, ki so jo gradili 10 let. Sprehodili se bomo tudi do glavnega trga, kjer bomo imeli postanek za kosilo. Mimo vasice Olympi se bomo odpeljali proti eni najslikovitejših vasic Pirgi, v kateri pročelja hiš krasijo posebni arhitekturni elementi, ki se imenujejo xista. Na edini vulkanski plaži na otoku Emporio, se bomo lahko osvežili v kristalno čistem morju. Zadnji postanek bo v vasici Armolia, kjer bomo obiskali eno od lončarskih delavnic, podrobneje pa bomo spoznali tudi drevo mastika.
SEVEROZAHODNI DEL OTOKA
Odpravili se bomo na izlet do najbolj skritih predelov otoka in otoških vasic! Naš prvi postanek bo pri srednjeveški cerkvi Moni Moundon, ki slovi po izjemnih freskah. Grško kavo in sladico si bomo privoščili na osrednjem trgu vasice Volissos. Pot bomo nadaljevali do jame Agio Galas, ki slovi po impozantnih stalaktitih. Na vrhu te jame je zgrajena majhna cerkvica. Preden z vožnjo nadaljujemo po slikovitem severu otoka, si bomo ob doplačilu vzeli čas za kosilo. Sever otoka je znan po gorovju Amani, ki v svojem osrčju skriva stare otoške vasice, ki so prav tako zelo očarljiva in vredne obiska. Ena takih je Palia Potamia, ki si jo bomo ogledali. Ustavili se bomo tudi v vinski kleti, kjer bomo imeli možnost degustacije vin. Po želji se lahko konec dneva ustavimo v še eni srednjeveški vasici Pityos.

REZERVIRAJTE VARNO – POČITNIKUJTE Z ZAUPANJEM

Destinacije na Chios