Lezbos

Domovina pesnice Sapho in kristalnih zalivov

Na Lezbosu vas bosta najprej prevzela spokojnost in neokrnjena narava. Na tem mediteranskem biseru, ki združuje Grčijo in Orient, boste z lahkoto našli svoj peščen zaliv ob kristalnem morju in se prepustili nalezljivemu grškemu kefiju ali ljubezni do življenja. Nazdravite brezskrbnosti s šilcem grškega ouza. Ouzo je tradicionalna grška alkoholna pijača, ki je znana po svojem močnem okusu in vonju po janežu. Največ v celi Grčiji ga zvarijo ravno na Lezbosu! Na tretjem največjem grškem otoku, ki ga od Turčije loči le ozek obalni pas, so že v starem veku začutili posebno energijo, častili bogove veselja in sonca ter se vdajali ljubezenski strasti.

 

Po čem je Lezbos še znan?

Otočani so daleč naokoli sloveli kot odlični morjeplovci in trgovci. Tu je ustvarjala velika antična pesnica Sapho, ki je opevala lepote in čare ženskosti. Romantika, ki narekuje ritem na Lezbosu še danes, je močno otipljiva v mestu Molyvos, kjer se kamnite hiše dvigujejo od pisanega pristanišča do bizantinskega gradu na vrhu hriba. Poleg očarljivih obalnih mestec, morja in oljčnih nasadov je najlepše, kar se vam na Lezbosu lahko zgodi, klepet z domačini o smislu življenja, medtem ko boste uživali ob najboljših sardinah na svetu. Preprosti grški trenutki znajo biti najdragocenejši.

 

Namigi za doživetja

  • Obiščete lahko starodavno mesto Molyvos. Spoznajte bogato zgodovino otoka Lezbos v slikovitem mestu Molyvos, ki je polno ozkih ulic, trgovin in tradicionalnih grških tavern. Obiščite grad, ki krasi hrib nad mestom, ter uživajte v čudovitem razgledu na okoliške vasi in Egejsko morje.

  • Odkrijte čudovit zaliv Petra: Sprehodite se po plaži, znani po svojem značilnem rdečem pesku. Nad zalivom se dviguje skala s slikovito cerkvijo Panagia Glykofilousa. Do cerkve vodi kamnit most, z vrha pa se odpre osupljiv razgled na zaliv Petra in okoliške kraje.

  • Odkrivali bomo antične Mytilene: To je glavno mesto otoka Lezbos, Podobno kot številna druga mesta, ima tudi Mytilene zelo bogato zgodovino. Raziskovali bomo arheološke najdbe, starodavno gledališče, sprehajali se bomo po čudovitih uličicah, ki odražajo mešanico arhitekturnih slogov.

  • Kraj Plomari je nekakšno središče varjenja Ouza – tipične grške žgane pijače. V kraju je poleg številnih čudovitih plaž tudi nekaj tovarn. In nekatere med njimi ponujajo vodene ogledne ture, kjer lahko obiskovalci spoznajo postopek proizvodnje ouza, degustirajo različne vrste te pijače in izvedo več o zgodovini ter tradiciji.

  • Pogledali si bomo tudi muzej kamnitega gozda. To območje je pomembno zaradi svojih geoloških značilnosti in je pravo arheološko bogastvo. Vključuje ostanke ogromnih dreves, ki so obstajala pred več kot 20 milijoni let. Ti fosilizirani ostanki dreves ponujajo vpogled v zgodovino planeta in so pomembni za znanstvenike ter ljubitelje narave.

Dodatni ogledi in izleti

 
MORSKI IZLET DO RIBIŠKE VASICE SKALA SIKAMINIA
Z ladjico se bomo odpeljali ob severni obali otoka, mimo vročih vrelcev Eftalouja in uživali ob pogledu na obalo Male Azije. Če bomo imeli srečo, nas bodo na poti spremljali delfini! Zapluli bomo v pristanišče ribiške vasice Skala Sikaminia, ki slovi po slikoviti cerkvici Panaiya Gorgona – Device Marije Morske deklice. V pristanišču si bomo za kosilo v eni izmed tavern privoščili okusne ribje jedi.
POTEP PO ZAHODNI STRANI OTOKA
Obiskali bomo tradicionalno grško vasico Vatoussa, ki je nastala na ostankih vulkana. Vas slovi po najboljših mlečnih izdelkih in rdečem vinu. Nato nas bo pot vodila skozi antično Antisso in preko gorovja na zahodno stran otoka. Tam se bomo ustavili v muzeju kamnitega gozda in občudovali ostanke pragozda. To območje je pomembno zaradi svojih geoloških značilnosti in je pravo arheološko bogastvo. Vključuje ostanke ogromnih dreves, ki so obstajala pred več kot 20 milijoni let. Ti fosilizirani ostanki dreves ponujajo vpogled v zgodovino planeta in so pomembni za znanstvenike ter ljubitelje narave. V vasici Skala Eressos se bomo ustavili na kosilu in si privoščili kopanje v kristalno čistem morju.

SKOK V TURČIJO
Zaradi bližine svetovljanske Turčije bomo pogledali tudi čez mejo. Z grškega Mytilinija bomo odpluli v turški Ayvalik, ki je od Lezbosa oddaljen le uro in pol. Zgodovino medicine in centrov dobrega počutja bomo spoznali v Asklepionu, posvečenem bogu zdravilstva. V turški restavraciji si bomo privoščili okusno kosilo ter se vrnili v Ayvalik, kjer bo čas za nakupe, ogled stare otomanske grške hiše in skodelico pravega turškega čaja. Na tem izletu bomo ob doplačilu imeli možnost obiska mesta Pergamon. Opomba: možnost ogleda mesta Pergamon (doplačilo).
NA IZLET Z OSLIČKOM
Podali se bomo na plažo in to na hrbtih osličkov! Iz Molyvos Campinga bomo odjezdili na čudovito prodnato plažo Eftalou. Tam se bomo popolnoma sprostili in uživali ob jedeh z žara ter nazdravili počitnicam na Lezbosu s kozarčkom grškega vina ali tradicionalnega ouza. Čaka nas popolni odklop in čisti užitek. Edina naša skrb pa bo, da nas sonce ne opeče preveč.

REZERVIRAJTE VARNO – POČITNIKUJTE Z ZAUPANJEM

Destinacije na Lezbos