Heraklion – vzhodna Kreta • FIRST MINUTE POPUSTI na Mediteranu in ob Rdečem morju do 2.000 €/prijavo za rezervacije do 30. 4. 2024.

  S čarter poleti iz Ljubljane na 17 destinacij.  ✓ OTROCI POČITNIKUJEJO ŽE OD 299 €

  ✓ GARANCIJA NAJNIŽJE CENE

  ✓ GARANCIJA FIKSNE CENE GORIVA za 10€/osebo

  ✓ GARANCIJA SEDEŽEV SKUPAJ (NA LETALU)

  ✓ 2% GOTOVINSKI POPUST

  ✓ PLAČILO NA DO 84 OBROKOV

  ✓ ORGANIZIRANI PREVOZI NA LETALIŠČE

  PRELISTAJTE KATALOG ZA MEDITERAN IN SI POGLEJTE PREOSTALE UGODNOSTI - KLIK

  ✓ POSEBNE CENE ZA PARKIRANJE NA LETALIŠČU

Srce in duša minojske civilizacije

Heraklion je danes prestolnica Krete, nekoč pa je bilo srce in duša minojske civilizacije. Tu je kralj Minos sezidal labirint, Tezej pa s pomočjo Ariadnine niti, pogumno premagal strašnega Minotavra.
Heraklion je glavno mesto Krete, živahno trgovsko in gospodarsko središče otoka, kjer se moderno prepleta z antičnim na vsakem koraku. Našli boste košček vsega, kar vam srce poželi – božanske plaže, številne restavracije s tipičnimi grškimi jedmi, pripravljenih iz vedno svežih lokalnih sestavin in bogato kulturno dediščino. Tu mesto vibrira v ritmu tradicionalne grške glasbe in se prepleta s tamkajšnjo ležernostjo. V bližini mesta se lahko prepustite čarom številnih mivkastih plaž, med katerimi izstopata plaže Amoudara, Gouves in Hersonissos. Heraklionu bi lahko rekli tudi mesto muzejev, saj lahko tu obiščete dva največja kretska muzeja, arheološki in zgodovinski muzej, ki hranita številne artefakte minojske civilizacije in druge izjemne arheološke primerke. Poleg tega nedaleč od mesta ležijo ostanki Knososa oziroma Knosoške palače, največje kretske znamenitosti. Palača navdušuje z živo rdečimi stebri in dobro ohranjenimi freskami.
Heraklion ima vse: zgodovino, umetnost, modernost, čudovite plaže in nepogrešljivi grški šarm. Za vsak dober začetek je treba v Grčiji nazdraviti z »ouzom«, janeževim žganjem. Zato na zdravje ali po grško »Ya mas!« in naj se vaše dogodivščine pričnejo.Dodatni ogledi in izleti

 
KNOSSOS IN ARHEOLOŠKI MUZEJ V HERAKLIONU
Kreta, kakršne ne smete zamuditi! Izlet boste začeli z obiskom velike znamenitosti Krete, ostankov veličastne palače Knossos, ki je bila pred malo manj kot 4.000 leti gospodarsko, politično in versko središče minojske civilizacije. Sledi voden ogled skrivnostnih izkopanin, ki ležijo le 5 km od današnjega glavnega mesta Herakliona in kjer naj bi po legendi nekoč prebival sam kralj Minos s svojo strašno pošastjo Minotavrom. Nekaj prostega časa in vožnja do Archanesa, kjer si boste ogledali Minojsko predstavo in pokusili tradicionalno hrano otoka. Nato se boste odpravili proti glavnemu mestu otoka, kjer bo nekaj prostega časa. Na koncu izleta pa sledi še voden ogled arheološkega muzeja v Heraklionu.
SPINALONGA, SKRIVNOSTNA POMORSKA AVANTURA
Eden najlepših delov otoka je slikovito mestece Agios Nikolaos, kamor včasih priplujejo tudi križarke. Od tam se boste z ladjico odpravili proti zgodovinski skrivnosti Spinalongi. Benečani in Otomani so poskrbeli za arhitekturno podobo otočka, pretresljive zgodbe o gobavcih in njihovih prebivališčih pa vas popeljejo v bližnjo zgodovino skrivnosti. Sprehodili se boste po otoku, ki je pred nekaj leti postal »slaven«, zaradi svetovno uspešnega romana »The Island« pisateljice Victorie Hislop in njegove izjemno uspešne adaptacije v serijo z naslovom »To nisi«. Po vodenem ogledu otoka, ki je danes muzej na prostem, boste odpluli v zaliv Kolokitha in izkoristili urico za kopanje na eni izmed dveh prečudovitih plaž. Po prijetni osvežitvi v kristalno čistem morju se boste vrnili na ladjo, kjer vas bo čakala grška žar pojedina. Osveženi in okrepčani boste odpluli nazaj v Agios Nikolaos, kjer bo nekaj prostega časa za raziskovanje prikupnega mesteca.

SOTESKA SAMARIA
Peljali se boste do Bele gore na planoto Omalos. Tu se začne 18 km dolga soteska, ki vas bo zagotovo prevzela z divjo lepoto in raznolikostjo pokrajine. Peš se boste podali proti zapuščeni vasi Samaria in skozi sotesko. Najožji del soteske je širok le 4 m, skalne stene pa se povzpnejo do 350 m visoko. Hoja bo trajala 4-6 ur in se konča v ribiški vasici Agia Roumeli. V eni izmed tavern si boste lahko odpočili od dolge hoje ali pa zaplavali v vabljivo modrem morju. Popoldan se boste vkrcali na ladjico in po eni uri in plovbi mimo klifov južne obale, pripluli v Chora Sfakion, kjer vas bo čakal avtobus. PRIPOROČAMO: dobro kondicijo, vodo, močne čevlje za hojo po hribih, vetrovko, zaščito pred soncem (kapo, kremo, očala), kopalke in nekaj hrane.
SANTORINI – ENODNEVNO KRIŽARJENJE K VULKANSKEMU OTOKU
Predlagamo izlet na sosednji otok Santorini, kjer vas bo navdušila divja narava. Črn pesek, bele hiške, modro morje in zelena lava, ponujajo pogled, ki ga najdete le redkokje. Zgodovina Santorinija je zgodovina vulkana, ki je pred 3.500 leti povzročil, da se je tri četrtine otoka potopilo. Ta katastrofa in ostanki visoko razvite civilizacije mnoge vodi v prepričanje, da je Santorini pravzaprav potopljeno mesto Atlantis. S seboj ne pozabite vzeti vetrovke in kamere.
NOSTALGIJA JUGA
Na tem izletu boste spoznali enega izmed najlepših predelov Krete – čudovito pokrajino, arheološke ostanke in priljubljene peščene plaže. Najprej se boste zapeljali mimo glavnega mesta otoka in pot nadaljevali skozi gričevje bogato poraščeno z vinsko trto in oljkami do največje in najbolj rodovitne nižine Messara. Peljali se boste mimo glavnega mesta nekdanje Rimske province, antičnega Gorthysa, ki je bilo središče otoka v času rimske vladavine. Sledil bo ogled druge največje minojske palače na Kreti v Festosu. Od tam se odpira krasen panoramski razgled vse od gorovja Ida do planote Lasshiti. Kosilo bo v nekdanji ribiški vasici Matala, kjer boste imeli tudi priložnost, da zaplavate v Libijskem morju (ne pozabite na kopalke in brisačo). Nato se boste zapeljali po panoramski cesti v gorovje Asterousia do moškega samostana Odigitrias iz 14. stoletja, ki je znan po velikih mojstrih slikanja ikon.
MAGIČEN IN NEOKRNJEN RAJSKI OTOK CHRISSI
Popoln dan za kopanje, snorkljanje in sončenje (lastna oprema za snorkljanje po želji) na otoku Chrissi oz. Zlatem otoku. Zjutraj vožnja do južne obale Krete, kjer se boste v mestu Ierapetra vkrcali na ladjo, ki vas bo popeljala na otok Chrissi. Če boste imeli srečo, boste med plovbo lahko opazovali delfine v naravnem okolju. Po prihodu na otok, ki leži najjužneje in je najbolj vroča točka Evrope, njegova vegetacija pa je že podobna tropski, se boste skozi cedrov gozd sprehodili do belih peščenih plaž. Prosto za kopanje in uživanje v kristalni turkizni vodi. Otok je zaščiten kot območje naravne lepote in je videti kot raj na zemlji.
OTOK KOUFONISSI S PIRATSKO LADJO
Izlet na otok še neokrnjene narave. Zgodaj zjutraj se boste odpeljali do južne obale Krete, kjer bo na vas že čakala piratska ladja Evdokia. Po približno 1 uri plovbe po Libijskem morju, se boste izkrcali na danes nenaseljenem otoku Koufonissi, ki ima 36 prelepih plaž s fino zlato mivko in kristalno čistim morjem. Nekatere od plaž (Asproulos, Chiliaderfia, Faros in Anemertia zraven Rimskega gledališča) so na listi Evropskih najlepših plaž. Imeli boste tudi dovolj časa za samostojno raziskovanje neokrnjenega otoka in njegovih plaž (hoja okoli otoka traja približno 1 uro).
GRŠKI FOLKLORNI VEČER
Kretčani svojih občutkov ne izrazijo le z besedami, temveč še bolj prepričljivo s plesom in glasbo. Glasba z orientalskimi elementi, natančnimi koraki plesalcev, pisane noše plesalk in skoraj že akrobatske umetnije – poizkusite še sami in se prepustite vročemu večeru, prežetemu z zvoki tradicionalne glasbe, uživajte ob grški hrani in dobri kapljici domačega vina.


REZERVIRAJTE VARNO – POČITNIKUJTE Z ZAUPANJEM